spot_img
spot_img

Brčko: Afrička svinjska kuga i dalje prisutna – isplate štete počinju ovih dana

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Afrička svinjska kuga na području distrikta Brčko nije iskorijenjena i još uvijek se pojavljuju pojedinačni slučajevi ove bolesti kod svinja, potvrdio nam je danas Milenko Ninković, šef Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi distrikta Brčko.

Ninković je i ovog puta uputio apel svim poljoprivrednim proizvođačima da se pridržavaju preporučenih mjera koje su naložili veterinarski inspektori i sami veterinari prilikom izlaska na teren.

Ninković kaže da poljoprivredni proizvođači koji su pretrpjeli štetu od afričke svinjske kuge mogu za par dana očekivati prve isplate novca, a do kraja novembra ove godine trebala bi biti isplaćena šteta svim poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpili štetu od ove bolesti.

Da podsjetimo, Vlada Distrikta je prije tri mjeseca donijela Odluku da se iz sredstava rezervi izdvoji milion konvertibilnih maraka koje će se koristiti za naknadu štete samim poljopivrednim proizvođačima koji su pretrpili štetu usljed afričke svinjske kuge, te nabavku neophodnih sredstava potrebnih za vršenje eutanazije. Prilikom kreiranja rebalansa Budžeta izdvojeno je dodatnih dva i po miliona maraka koja će se koristiti isključivo za ispaltu štete poljoprivrednim proizvođačima kojima su svinje eutanazirane.

„Komisija je do sada obradila ukupno 240 podnesenih zahtjeva od strane poljoprivrednih proizvođača, od kojih je Vlada razmatrala 200 zahtjeva, te su odobrena sredstva za njihovu isplatu“, kaže Ninković.

Prema njegovim riječima Vlada je prvom Odlukom odobrila isplatu 961.190 maraka za 99 zahtjeva, a zatim i Odluku za još 100 zahtjeva u iznosu od 1.805.562 marke.

„Isplata će ići redom onako kako su zahtjevi i podneseni”, rekao je Ninković i pojasnio da je na žalost ovaj proces, zbog administrativnih razloga, trajao malo duže jer je trebalo donijeti više različitih odluka, tako da je do sada urađeno oko 40 rješenja od kojih je u Direkciju za finansije proslijeđena oko polovina urađenih rješenja.

Govoreći o Afričkoj svinjskoj kugi koja je još uvijek aktuelna na području distrikta Brčko, Ninković je rojasnio da su Vlada i Krizni štab donijeli Odluku kojom se zabranjuje uvođenje novih svinja u tov sve do momenta dok se ne proglasi prestanak vanrednog stanja, odnosno 45 dana nakon prestanka vanrednog stanja biće omogućeno useljavanje novih svinja odnosno otpočinjanje tova.

Od prve registracije Afričke svinjske kuge na području distrikta Brčko do danas eutanazirano je više od 10.600 svinja, a u poslednjih desetak dana bolest je registrovana na dva do tri manja gazdinstva.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img