Brčko: Advokati neće u sudnice prije septembra?

Advokati u Brčkom neće se vratiti u sudnice sve dok Skupština distrikta ne usvoji odluku o izmjenama Zakona o fiskalnim sistemima kojom bi fiskalizacija advokatske djelatnosti bila odgođena na period od godinu dana, do pronalaska trajnog rješenja.
Istakao je to juče za “Glas Srpske” član protestnog odbora advokata iz Brčkog, advokat Mirko Simić, naglasivši da je na nedavno održanom sastanku u Skupštini distrikta dogovoreno da se ide u izmjenu spornog člana zakona.

– Iako je ranije bilo riječi o tome da će Direkcija za finansije riješiti pitanje fiskalizacije advokatske djelatnosti kroz pravilnik, na sastanku nam je rečeno da to ipak nije moguće. Predloženo je da se ide u izmjene zakona na način da bude odgođena fiskalizacija advokatske djelatnosti na period od godinu dana, a za to vrijeme da se iznađe neko trajno rješenje – pojasnio je Simić.

Dodao je da su advokati saglasni s tim, te da su dobili i podršku advokatskih komora oba entiteta.

– Sve dok Skupština distrikta ne usvoji odluku o izmjeni Zakona o fiskalnim sistemima i ona ne bude objavljena u “Službenom glasniku Brčko distrikta”, mi nećemo početi sa radom – naglasio je Simić i dodao da je za dva i po mjeseca, od kada advokati u Brčkom ne rade, odgođeno više od 500 ročišta. Simić je istakao da je sjednica Skupštine distrikta trebalo da bude održana juče, ali je odgođena, dodavši da ne vjeruje da će se izmjene zakona naći na dnevnom redu ni na idućem zasjedanju, s obzirom na to da su neke druge tačke prioritet.

“Glas Srpske” saznaje da do septembra neće biti održana sjednica Skupštine Brčko distrikta, jer je počela ljetna pauza.

Zakonom o fiskalnim sistemima Brčko distrikta, koji je usvojen 8. juna 2016. godine, advokatska djelatnost bila je izuzeta od obaveze registrovanja prometa putem fiskalne kase. Međutim, Skupština distrikta je bez najave, odnosno nacrta ili prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima, na sjednici održanoj 17. oktobra prošle godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, kojim je propisala obavezu registrovanja prometa putem fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti. Zbog te odluke advokati na području Brčko distrikta su 26. aprila ove godine obustavili rad pred tamošnjim sudovima, tužilaštvima i organima uprave, a krajem juna okupili su se ispred Osnovnog suda u znak protesta.

Podrška

Mirko Simić je istakao da danas očekuju posjetu predstavnika Advokatske komore FBiH i Regionalne komore Tuzla.

– Dolaze da nam pruže podršku. Niko od nadležnih iz Vlade i Skupštine Brčkog nije se udostojio da ih primi – rekao je Simić.

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime