spot_img
spot_img

Brčko: Advokati ne žele posebnu komoru

spot_img
spot_img

Među zakonima koji čekaju razmatranje na sjednici poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH trebali bi da u najskorije vrijeme razmatraju i prijedlog Zakona o advokaturi u Distriktu. Taj prijedlog zakona nije niašao na odobravanje advokata koji rade u Brčkom zbog praktične neprovodljivosti i smanjenja samostalnosti profesije.

– Zakon koji podrazumijeva formiranje advokatske komore Distrikta je potpuno suvišan i neprovodiv, jer u Distriktu je dvadesetak advokata koji bi samostalno morali formirati i finansirati rad komore. Sa našim članarinama od 50 KM mjesečno, koliko sad plaćamo entitetskim komorama, to je nemoguće. Takođe nam je neprihvatljivo da nas bilo ko sufinasira jer na takav način bi izgubili samostalnost u radu, što je jedan od temeljnih međunarodnih postulata u našem poslu, rekao je advokat Milenko Marjanović.

Sada kao članovi entitetskih advokatskih komora, brčanski advokati sa plaćanjem članarine ostvaruju sva svoja prava, a omogućavaju im se i različiti vidovi edukacija.

– U Advokatskoj komori Republike Srpske ima više od 600 članova, a Federacije BiH je gotovo 1.000 advokata, pa je moguće iz njihovih članarina njeno samostalno finasiranje. S obzirom da u Brčkom to ne bi bilo izvodljivo, smatram da je Zakon o advokaturi Distrikta potpuno neprovodiv, a naročito s aspekta samostalnosti advokatske profesije, pa ga s toga smatram i sasvim nepotrebnim, zaključio je Marjanović.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da se već duže vrijeme javno govori, o pripremi i puštanju u skupštinsku proceduru Zakona o advokaturi u Distriktu.

– Odlučili smo da ga ne uvrstimo u dnevni red predstojećeg zasjedanja jer smatram da posebno segment koji zakon obuhvata, a tiče se obaveze formiranja advokatske komore Distrikta, teško je provodiv, naročito u segmentu samofinasiranja. No svakako ću predložiti da se prije uvrštavanja zakona u skupštinsku proceduru obave konsultacije i sa predstavnicima advokata čije su kancelarije u Distriktu, naglasio je Milić.

 

 

 

(fena)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img