spot_img
spot_img

Brčko: Advokati i dalje protestuju, otežan rad pravosuđa

spot_img
spot_img

Svi postupci koji se vode pred Osnovnim sudom u kome su uključeni advokati kao branioci ili punomoćnici se samo odlažu.

Tako je od kraja aprila do danas odloženo 208 ročišta, od kojih je 141 u predmetima koji su u planu rješavanja.

“Malo je bolja situacija što se tiče Apelacionog suda na građanskom referatu zato što tamo sjednice po žalbi nisu javne, odnosno zakon ne predviđa obavezu prisustva stranaka i branioca, odnosno advokata”, kaže Dejan Đurović, portparol Pravosudne komisije Brčko distrikta.

I u brčanskom Tužilaštvu stanje je isto. Sve se odlaže na neodređeno vrijeme, a posljedice protesta advokata već su vidljive.

“Zbog nemogućnosti preuzimanja bilo koje radnje u krivičnom postpuku, za koje je propisano prisustvo branioca osumnjičenog, odnosno optuženog. Ovo se odnosi, kako na radnje pred sudovima Brčko distrikta, tako i na radnje koje se odvijaju pred ovim Tužilaštvom i Policijom Brčko distrikta u fazi istrage”, kaže Samir Beganović, sekretar Tužilaštva Brčko distrikta.

Protestni odbor predstavlja 36 advokata u Brčko distriktu. Trenutno rješavaju samo hitne predmete, kao što su žalbe i odgovori na tužbe, te pružanje pravne pomoći. Objašnjavaju zašto su obustavili rad.

“Jedan od temeljnih razloga je to što se uvođenjem fiskalizacije u advokaturu narušava načelo povjerljivosti između advokata i klijenta. Ako policijska agencija ili poreska uprava mogu da listaju naše predmete, onda se narušava to temeljno načelo, a to je odnos porvjerivosti između advokata i klijenta”, objašnjava Osman Mulahalilović, član Protestnog odbora advokata Brčko distrikta.

Skupština Distrikta je odlučna da svi trebaju ući u sistem fiskalizacije. Poteze advokata smatraju pokušajem ucjene.

“Ipak treba jedan suptilniji pristup. Mislim da su advokati u Brčkom, koji uzged da spomenem, za 19 godina Distrikta nikada nisu imali ni jednu finansijsku kontrolu od strane Poreske uprave, niti bilo koga, sada u nekoj vrsti akcije da se ne prati koliko ostvaruju prihode, što nije dobro. Prihodi svih se moraju pratiti i svi moraju plaćati porez”, kaže Esed Kadrić, predsjednik brčanske Skupštine.

Iz Pravosudne komisije zatražili su od Skupštine da preduzme korake ka rješavanju nastale blokade zbog koje se gomila posao, a dopisom su se obratili i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

 

 

 

(federalna.ba/nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img