Brčko: 70 godina Muzičke škole

Danas je u prostorijama Osnovne muzičke škole Brčko održan program obilježavanja 70 godina od osnivanja škole koja je kroz protekli period, pored odgojno-obrazovnog zadatka, imala i ulogu da muzičku kulturu Brčkog podiže na mnogo veći nivo kroz koncerte učenika, profesora, te nastupima na brojnim takmičenjima međunarodnog karaktera.

Povodom predstojećeg jubileja 70 godina postojanja i uspješnog rada brčanske Osnovne muzičke škole, koji će biti obilježen u junu, danas je u prostorijama škole upriličen nastup međunarodno nagrađivanih učenika škole, a izvedene su kompozicije Baha, Šopena, Derbenka i drugih kompozitora klasične muzike.

Profesorica i voditeljica Odsjeka solo pjevanja Aleksandra Lizdek kazala je da je u svom proteklom devetogodišnjem radu pripremala i uspješno obrazovala čitav niz talentovanih i muzički odgojenih solo-izvođača klasične muzike iz Brčkog koji su kasnije pohađali muzičke akademije u drugim sredinama.

O značaju Muzičke škole Brčko, njenom osnivanju prije 70 godina, čije je sjedište tada bilo u današnjoj IV OŠ Brčko Distrikta (nekadašnja škola Tamara Begović) i aktivnostima koje slijede, stručnom, pedagoškom, ali i kulturnom značaju ove muzičke škole u Brčkom, prigodno obraćanje imao je Jasmin Hasić, direktor. Na šest odsjeka školu trenutno pohađa 200 učenika, koji postižu izvanredne rezultate na intenacionalnim takmičenjima i izvan BiH.

Događaj su svojim prisustvom uveličali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko Distrikta. Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje istakao je da sama činjenica da Brčko 70 godina ima muzičku školu dovoljno govori o značaju i vrijednosti te institucije za Brčko Distrikt. On je najavio i pokretanje muzičkog smjera u novoj školskoj godini u okviru brčanske Gimnazije “Vaso Pelagić”, što je prvi korak u osnivanju Srednje muzičke škole u Brčkom.

U programu su nastupili učenici škole Ana Rogić, Kenan Čorbadžić, Zorana Vidović, Eleonora Božić, Milica Pelagić, Nejra Fazlović, Maja Jovanović, Asja Mislimović i “Kamerni sastav flauta”.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime