Брчко: 30 година од страдања мјештана Крепшића и Вучиловца - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: 30 година од страдања мјештана Крепшића и Вучиловца

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У организацији Удружења ветерана БОРС Брчко данас су у Крепшићу и Вучиловцу обиљежени парастоси за погинуле борце и цивилне жртве рата у протеклом одбрамбено – отаџбинском рату.

Предсједник мјесне борачке организације из Крепшића Милан Максимовић рекао је да је из тог мјеста погинуло 11 бораца Војске Републике Српске и три цивила.

„Као и сваке говдине на данашњи дан се окупљамо овде да одамо пошту погинулим борцима Крепшића, Вучиловца, Козарске Дубице и Челинца јер су они дали највише што су могли а то су своји животи”, рекао је Максимовић.

Предсједник Општинске борачке организације из Челинца Далибор Вујичић каже да се данас обиљежава 30 година када је 24 борца из овог мјеста бранећи Вучиловац погинуло.

„Сваке године традиционално долазимо са породицама да се поклонимо херојима који су своје животе уградили у темеље Републике Српске. У борбама за пробој коридора 70 наших суграђана је погинуло. Убудуће треба да његујемо културу сјећања на све оно што су ови хероји учинили за нас,“ истакао је Вујичић додавши да је погунуло још 54 борца из Козарске Дубице који су дошли да помогну у ратним дејствима те да се још пет воде као нестали.

Милорад Савкић из Челинца каже да је на данашњи дан прије 30 година изгубио сина који је бранећи Вучиловац погинуо у његовој чети.

„Тешка ситуација за нас који смо изгубили своје најмлије, али још тежа за оне који још нису нашли своје нестале. Тражићемо и даље и надам се да ћемо једног дана пронаћи нестале,“ нагласио је Савкић.

Предсједник мјесног одбора БОРС-а Вучиловац Славко Лукић каже да нису очекивали напад тог дана и да су се морали из Вучиловца повући мимо њихове воље.

„Још једну цивилну особу потражујемо то је Лукић Нетка и ништа још не знамо за њу,“ рекао је Лукић додавши да је до повлачења из Вучиловца страдало 24 цивила и војника из тог села.

Село Вучиловац са 260 домаћинстава на данашњи дан прије 30 година у нападу је потпуно уништено, мјештани који нису успјели побјећи и спасити се трагично су настрадали. Најмлађа жртва био је десетогодишњи Бојан Лукић док је настарија жртва 86-годишњи Крста Арсенић.

Парастосу су поред родбине и пријатеља присуствовали и представници борачких организација као и представници српских политичких партија из Брчког, који су положили вијенце и запалили свијеће код спомен цркве у Крепшићу и код споменика палим борцима у Вучиловцу.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img