Brčko: 1.200.000 KM za subvencije kamata preduzećima i 165.000 za treći pokušaj vještačke oplodnje

U nastavku 50. redovne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Program subvencionisanja dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području distrikta Brčko za 2018. godinu, za šta je iz budžeta Distrikta izdvojeno 1 200 000 KM.

Amra Abadžić, šef Pododjeljenja za privredni razvoj, istakla je da je program aktuelan već nekoliko godina unazad te se pokazao kao veoma uspješan.

- Reklama -

“U prošloj godini se na ovaj poziv javilo 388 korisnika koji su digli kredite u iznosu od 2 600 000 KM, a subvencionisano je 44 odsto kamata. Nakon što obezbijeđena sredstva za ove namjene budu prebačena Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH, biće objavljen javni poziv na koji će se zainteresovani moći da jave”, dodala je Amra Abadžić.

Ona je objasnila da se na ovaj javni poziv mogu prijaviti svi privredni subjekti sa teritorije distrikta Brčko koji su izmirili svoje obaveze prema Distriktu i Upravi za indirektno oporezivanje, a jedan od uslova je i, kako je istakla, da 50% zaposlenih prijavljenog privrednog subjekta bude iz Brčkog, kako bi se pomogle firme koje zapošljavaju domaće stanovništvo.

Ovaj program ne mogu koristiti banke, privredni subjekti koji se bave djelatnostima kockanja i klađenja, javna preduzeća, javne ustanove, ustanove koje su registrovane u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i udruženja građana i nevladine organizacije.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je i Program utroška sredstava za dodjelu subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH za finansiranje trećeg pokušaja vještačke oplodnje u iznosu od 165 000 KM.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sabrija Čandić rekao je da se ovaj program odnosi na sve parove koji su već dva puta prošli proceduru vantjelesne oplodnje. “Svi oni koji žele da ostvare potomstvo imaće priliku za još jedan besplatan pokušaj, što smatramo da je vrlo etično”, dodao je Čandić.

On je naglasio da je na današnjoj sjednici usvojen i Program utroška sredstava za dodjelu subvencije Fondu zdravstvenog osiguranja za period od 1. 7. do 30. 9. 2018. godine.

“Riječ je o trećoj kvartalnoj subvenciji FZO u iznosu od 2 753 500 KM, što je redovna subvencija za zdravstveno osiguranje određenog dijela građana koji ispunjavaju propisane kriterijume”, zaključio je Čandić.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime