spot_img
spot_img

Брчанско Тужилаштво: Нови предмети о изборним нерегуларностима формирају се свакодневно

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Зекерија Мујкановић, главни тужилац Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ, за Ослобођење је говорио о истрагама у вези с изборним преварама.

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ је због сумњи на злоупотребе у вези с пријављивањем грађана Брчко дистрикта за гласање изван БиХ, у само 15 дана, отворило седам предмета који обухватају осам осумњичених. Ово је за Ослобођење потврдио главни тужилац овог тужилаштва Зекерија Мујкановић.

Одраније су у притвору Славко Блажевић, Пејо Мендеш, Стојан Баварчић, Мато Глухаковић и Јасмин Равкић, а на приједлог Тужилаштва притвор је одређен још двојици заступника у Скупштини дистрикта – Радославу Богићевићу и Ненаду Којићу.

Њих двојица су осумњичени да су искористили личне документе већег броја грађана пријавивши их за гласање путем поште.

Богићевић и Којић, који су се поново кандидирали на те функције, заједно и по претходном договору су прибавили, а затим злоупотријебили више од стотину копија личних карти грађана и пријавили их за гласање из Србије. На тај начин су покушали себи створити услове за извршење кривичног дјела превара при гласању, тако што би искористили гласачке листиће и умјесто пријављених лица гласали за себе, односно политичку странку чији су чланови, саопшено је из Тужилаштва

Једино сте тужилаштво које се за сада спремно ухватило укоштац са злоупотребама у вези с пријављивањем грађана за гласање изван БиХ. Да ли би се ова кривична дјела сузбила када би и друга тужилаштва слиједила ваш примјер, јер оваквих превара и злоупотреба има широм БиХ?

– Имајући у виду индикативно велики број пријављених бирача за гласање из иностранства, интензиван фокус рада Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ посљедњих дана усмјерен је на откривање и процесуирање изборних нерегуларности на овом подручју.

Ширимо истраге

Нови предмети из ове области у овом тужилаштву формирају се свакодневно, а кривичне истраге отварају и проширују како по пријавама грађана, односно политичких субјеката, тако и од самог тужилаштва – по службеној дужности.

Формирали сте шест предмета – да ли међу тим предметима има и оних гдје сте дјеловали по службеној дужности или су сви формирани на основу пријава грађана и политичких субјеката?

– Због сумњи на злоупотребе у вези с пријављивањем грађана дистрикта за гласање изван БиХ, ово тужилаштво је у само 15 дана отворило седам предмета којима је обухватило осам осумњичених лица. Међу онима који су обухваћени истрагама су и три активна заступника у Скупштини Брчко дистрикта, али и отац једне од заступница у овом законодавном органу. Поред предмета у којима су осумњичени идентифицирани, Тужилаштво интензивно поступа и у два случаја у којима осумњичени за сада нису одређени.

Можете ли нам открити по којем тачно принципу су се одвијале преваре у вези с пријављивањем грађана за гласање изван БиХ (у конкретном случају с мјестом пребивалишта у дистрикту)? Да ли се у тим случајевима може говорити и о крађи идентитета?

– Пријављене нерегуларности у дистрикту Брчко углавном се огледају у томе да су активни политички субјекти или трећа лица по њиховим налозима као бираче за гласање из иностранства пријавили грађане који имају пребивалиште на овом подручју, при чему се сумња на то да су на пријавама за гласање потписи бирача најчешће кривотворени. У до сада отвореним истрагама почетне информације указују на то да је један број грађана добровољно предао личне документе, свјестан да ће их политички субјекти употријебити на изборима, док, с друге стране, одређен број њих није био упознат са сврхом давања докумената. Један дио грађана, пак, чак и не зна на који начин су трећа лица прибавила њихове личне податке, нити да су их употријебила у такве сврхе.

О крађи идентитета се, међутим, као кривичном дјелу не може говорити, будући да злоупотребе личних података кривичним законодавством нису на такав начин засебно прописане, али се свакако подводе под она кривична дјела која Тужилаштво управо истражује.

Кажете да су ове истраге комплексне, можете ли тачно појаснити шта под тим мислите? Да ли има неко законско ограничење у којем се ове истраге око злоупотреба у вези с изборним крађама морају окончати тужилачком одлуком?

– Истраге овог типа свакако представљају становит професионални изазов, с обзиром на размјере правног проблема, степен друштвене опасности, као и сложеност и обимност радњи доказивања. На комплексност истрага нарочито утиче значајан број оштећених бирача, али и других лица која је потребно саслушати у својству свједока. У ове сврхе нужан је ангажман значајних тужилачко-полицијских капацитета те инструмената међународне правне помоћи, која, нажалост, често није благовремена. Осим тога, до сада прикупљене чињенице указују и на више могућих праваца истраге у односу на већи број кривичних дјела, за која не постоји довољно развијена судска пракса с корисним правним смјерницама за тужиоце и истражиоце. У сваком случају, цијенимо да ни ове, ни било какве друге околности не могу бити препрека извршавању улоге која је унутар правног система искључиво додијељена тужилаштвима.

У том смислу, без обзира на законом одређен инструктивни рок од шест мјесеци, ово тужилаштво ће настојати завршавати истраге у што краћем року, имајући у виду да реакција правне државе, да би била адекватна, истовремено мора бити брза и ефикасна.

Да ли сте ранијих година имали оваквих случајева и уколико јесте, колико је истрага било и на који начин сте их рјешавали?

– Подсјећамо да је Тужилаштво дистрикта и раније отварало предмете за кривична дјела из изборне области по којима је затим проактивно поступало. Тако је у односу на опће изборе одржане 2018. године Тужилаштво формирало укупно три предмета у којима је провело потребне истражне радње, да би их у каснијој фази истраге доставило на надлежност Тужилаштву БиХ. Колико нам је познато, Тужилаштво БиХ наставило је рад на сва три предмета, резултат чега је недавно подизање оптужница против три лица.

Интегритет процеса

Полазећи од размјере друштвеног проблема и степена друштвене опасности, међуинституционална и најшира друштвена интеракција и сарадња су нужне како би се заштитили законитост, правилност и интегритет изборног процеса.
Независно од других тужилаштава, чији рад опћенито поштујемо, али који нисмо позвани оцјењивати, ово тужилаштво уочене изборне неправилности процесуира усмјеравањем свих расположивих ресурса с обзиром на властиту стварну и мјесну надлежност. Институционално фокусирано на локални ниво, Тужилаштво у сарадњи с Полицијом дистрикта и Изборном комисијом настоји дати највећи могући допринос заштити бирачког права, а тиме и јачању повјерења у демократске процесе и владавину права, активно штитећи кроз своје дјеловање улогу темељне вриједности демократског друштва и основна начела правне државе.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img