Brčansko tužilaštvo istražuje dodjele grantova

- Reklama -

Tužilaštvo Brčko distrikta istražuje zloupotrebe pri dodjeli grantova koje su otkrili novinari CIN-a.

Nezakonitosti pri dodjeli grantova u Brčko distriktu, o kojima je krajem prošle godine pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), privukle su pažnju tamošnjeg tužilaštva koje prikuplja dokaze o krivičnim djelima protiv službene i druge odgovornosti.

- Reklama -

„Tužilaštvo Brčko distrikta u okviru više predmeta provodi istražne radnje u vezi sa zloupotrebom dodjele grantova neprofitnim organizacijama, uključujući i slučajeve na koje je ukazalo i istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo“, naveli su iz ove institucije, ne želeći dati više informacija jer je rad na predmetima u toku.

Istraživanje CIN-a je pokazalo da je dodjela grantova nevladinim organizacijama u Brčko distriktu unosan posao i za političare, koji tako kupuju glasove, i za predstavnike udruženja, koji javni novac troše kako žele.

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta su u posljednje dvije godine bez pravila i kontrole podijelili udruženjima više od devet miliona maraka. Novcem građana podmirivali su svoje prijatelje i stranačke kolege te obezbjeđivali glasove na izborima.

Jedan od njih je nezavisni zastupnik Ćazim Dačaj. On je kao predstavnik nacionalne manjine u Skupštinu ušao sa 384 glasa, a najmanje stotinu je dobio zahvaljujući grantovima koje je dijelio, ispričao je novinarima CIN-a.

S druge strane, predstavnici udruženja su se razbacivali novcem i prilikom pravdanja manipulisali računima. Nijedna institucija nije detaljno kontrolisala njihovo trošenje.

CIN je pisao o Seadu Zahiroviću, osnivaču Fondacije „Zenan“, i Aleksandru Gluhoviću, predsjedniku Udruženja „Sektor“, koji su između sebe i svojih prijatelja razmijenili 50 hiljada maraka budžetskog novca. Oni su istim računima pravdali neke od troškova i tako pronevjerili još najmanje tri hiljade maraka.

Na sličan način javni novac su trošili Edin Ražanica iz Udruženja „Centar demokratije“ te Alen Mujkić i Alma Kajević iz udruženja „Sportaš“ i „Centar za kulturu i turizam“, dok je u rasipanju novcem prednjačilo Udruženje „Sjedinjene nacionalne manjine“ koje zastupa Enida Osmanović.

CIN je pisao i o udruženjima „Snaga“, „Boje“ i „Spektar“ koji su samo nekoliko mjeseci nakon osnivanja dospjeli na spisak za dodjelu budžetskog novca, iako se o njihovom radu ništa niti zna niti se mogu naći na prijavljenim adresama.

 

 

 

 

(cin.ba)

1 komentar

  1. Konačno.
    Svi ti akteri iz CIN-ovog istraživanja, dio su zakonodavne vlasti Brčko distrikta (Dačaj, Denjagić) ili su bliski prijatelji nosiocima izvršne vlasti (Zahirović, Gluhović), ili su pak medijski servisi poput Ražanice, na čijem portalu, možemo samo pročitati ode zahvalnosti kriminalnoj organizaciji SDA.
    Nadam se će Tužilaštvo podići optužnice, u narednom periodu.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime