spot_img
spot_img

“Брчанско срце” обиљежило Свјетски дан борбе против карцинома

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Међународни дан борбе против карцинома у свијету се обиљежава сваког четвртог фебруара како би се подигла свијест о обољењима од рака, њиховој превенцији, дијагностиковању, лијечењу и бризи за обољеле.

Тим поводом су чланице Удружења обољелих од малигних болести “Брчанско срце” у својим просторијама данас уприличиле пригодно предавање и радионицу с психологом, а нагласак је стављен на пружање психолошке подршке обољелима у вријеме пандемије коронавируса.

“Откако је кренула пандемија коронавируса, заиста смо осјетили потребу да радимо радионице с психологом, јер жене заиста не знају више како да се понашају у овој ситуацији. Осјећамо да немамо довољан приступ какав би требали имати онколошки пацијенти. Мало смо ту и разочаране, разумијемо тренутну ситуацију, али ми требамо имати дан када би ми могли доћи и не бити у оноликој гужви да би одрадили неке своје прегледе, бар оне редовне послије операције”, рекла је предсједница Удружења “Брчанско срце”, Рамиза Мусић.

Данашњу радионицу водила је психолог Весна Зекић која је истакла како је психо-социјална подршка пацијентицама врло важна у свим фазама лијечења, а посебно у вријеме пандемије коронавируса.

“Жене се све више обраћају за помоћ зато што су примјетиле код себе да не могу саме да се носе с негативним емоцијама. Поред болести које већ имају, оне су угрожене још и самом мишљу да могу да оболе од коронавируса, а сами знамо да оне имају слабији имунолошки систем и самим тим су угроженије”, рекла је Зекић.

Мусић, као предсједница “Брчанског срца”, је напоменула да су у претходном раздобљу успјели осигурати 400 бесплатних мамографских прегледа, те је најавила како ће у травњу бити осигурано још 100, а све у циљу правовременог откривања и лијечења ове опаке болести, карцинома.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img