spot_img
spot_img

Brčansko srce obilježilo ružičasti oktobar mjesec borbe protiv karcinoma dojke

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Udruženje građana oboljelih od malignih bolesti Brčansko srce danas je građanima na Trgu mladih dijelilo ružičaste vrpce povodom ružičastog oktobra, mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Ramiza Musić, predsjednica Udruženja Brčansko srce i ovog puta je ponovila značaj ranog otkrivanja ove bolesti, naglašavajući da se godišnje na području distrikta Brčko registruje 30 do 35 novooboljelih od karcinoma dojke.

Musić kaže da je u našem društvu ova bolest na neki način i dalje tabu tema i da mnoge žene oboljele od karcinoma ne žele javno govoriti o tome, nego se povlače i ni sa kime ne žele pričati o svojoj bolesti.

„Mislim da nije sramota biti bolestan i mislim da je mnogo lakše kada to podijelite sa nekim“, istakla je Musić.

Svake godine ovaj mjesec se obilježava kod nas i u svijetu kao mjesec borbe protiv ove opake bolesti, a ružičaste vrpce služe kako bi se podigla svijest o borbi protiv karcinoma dojke kao i simbol učestvovanja i podrške u borbi protiv ove opake bolesti.

Podršku današnjoj akciji obilježavanja ružičastog oktobra, mjeseca borbe protiv karcinoma dojke dali su i članovi Udruženja Medicinar iz Brčkog koji su našim sugrađanima mjerili krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Iz udruženja Medicinar napominju da nakon kardiovaskularnih bolesti, po broju oboljelih u svijetu slijede karcinomi tako da su aktivnosti na prevencija ove bolesti veoma značajne u svakom društvu, pa tako i ova današnja aktivnost podjele ružičastih traka Udruženja Brčansko srce, a povodom ružičastog oktobra, mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img