spot_img
spot_img

Brčanski vatrogasci ove godine gasili 200 požara

Published:

spot_img

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko distrikta za samo šest mjeseci ove godine imali su blizu 300 intervencija, od kojih je preko 200 gašenja požara.

Statistički gledano, približno toliko intervencija je bilo tokom prošle godine, što će reći da su vatrogasci u ovu godinu ušli sa dosta više posla. Ovo je za Radio Brčko potvrdio šef Profesionalne vatrogasne jedinice Senad Kamenjašević.

Najviše izazvanih požara na području Brčko distrikta zabilježeno je na stambenim objektima, kontejnerima, otvorenim šumskim prostorima, dimnjacima i na automobilima. Kamenjašević ističe da su najčešći uzroci požara nastali ljudskom nepažnjom i nemarom.

S obzirom na sušu i ljetni period ispred nas, on upozorava stanovništvo, posebno poljoprivrednike, da ne pale biljni otpad, a u slučaju da je to nužno, da se obrate Vatrogasnoj jedinici za pomoć i nadzor nad vatrom. Radi predostrožnosti i sigurnosti, ovim povodom je poručio da je i trenutno vrijeme sazrijevanja opasno za paljenje vatre.

U slučaju izmicanja situacije kontroli prilikom nastanka požara, Kamenjašević navodi da su građanima dostupni brojevi telefona 121 i  123 na koje mogu prijaviti požar ili dobiti informacije u kriznim situacijama. Ovim povodom je i podsjetio na veći požar, koji je izbio na porodičnoj kući u Prutačama prije nekoliko dana. Zahvaljujući brzoj dojavi građana, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice ugasili su požar i spriječili veliku materijalnu štetu, odnosno daljnje širenje vatre ka susjednim objektima i elektroenergetskom sistemu.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img