Brčanski Sindikat pozdravio uvođenje toplog obroka za uposlenike javne uprave u Distriktu

Brčanski Sindikat pozdravlja zakonsko rješenje po kojem i uposlenici javne uprave u Distriktu napokon ostvaruju pravo na naknadu za topli obrok, uz opasku da iznos, posebno u preduzećima gdje to finasijska situacija dozvolja, treba da bude i veći od pet maraka po radnom danu.

“Napokon su i radnici u javnoj upravi ostvarili ovo pravo, što apsolutno pozdravljamo. No, treba znati da uvođenje toplog obroka nije samo stvar “dobre volje vladajućih”, već i plod pritiska kroz veći broj već podnesenih tužbi radnika, zbog nepoštovanja isplate ove naknade koju zakon izričito propisuje”, rekao je sekretar brčanskog Sindikata Igor Babić.

- Reklama -

Obračun toplog obroka trebao bi starovati od oktobra mjeseca. Iz sindikata kažu da će primjenu pažljivo pratiti, a ujedno apeluju na poslodavce, posebno one koji se bave djelatnostima na otvorenom, da vode računa o prilagođavanju radnog vremena kod ekstremno visokih temperatura, a u cilju zaštite zdravlja radnika.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

1 komentar

  1. Uspjeh nema sta, od nas koji radimo kod privatnika punite budzet i razbacujete se nasim parama. To cu pozdraviti kada sindikat i inspekcije primoraju privatnike da i nama robovima platite
    1) topli obrok
    2) 18 radnih dana godisnjeg
    3) kada nam stvarno plate minimalac a ne kao u nekim marketima zene rade za 300km a resto vracaju pokvarenom privatniku da ima podmazati ljubavnice…
    Itd….

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime