spot_img
spot_img

Брчански пољопривредници од власти захтјевају прекид забране лова у Дистрикту

spot_img
spot_img

На подручју Дистрикта јесења сјетва на око 2.000 хектара обрадивих површина готово у потпуности је окончана, уз осјетно мањим обимом, нарочито парцела засијаних пшеницом, што је условљено драстично вишим цјенама, прије свега гнојива.

„Временски услови су били готово идеални па смо у оптималном року прво уклонили кукуруз, а онда засијали пшеницу. Површине под пшеницом су засигурно смањене генерално 20 до 30 процената, што је узроковано високим цијенама сјеменског материјала, али и прије свега минералних ђубрива“, рекао је предсједник Удружења пољопривредника „Сава“ Брезово поље-Село, Драго Новаковић.

Иначе, на брчанском атару у јесењој сјетви око 900 хектара јер под пшеницом, око 500 под јечмом, 400 хектара заузима зоб, а око 300 тритикале. Додатни проблем пољопривредницима причињавају предатори који уништавају засијане површине и то не само оне који су у близини шуме.

„Дивље свиње, шакали и лисице не само да улазе у њиве, већ уништавају и парцеле које су у непосредној близини кућа. Стога као пољопривредник, али и као ловац, сматрам да хитно треба ријешити питање дугогодишње забране лова у Дистрикту, и у том смислу упутили смо званичан допис брчанској Влади са оваквим захтјевом“, нагласио је Новаковић.

У овом контексту Драго Новаковић је додао да је крајње вријеме да политика нађе рјешење, јер штете у пољопривреди због забране лова су све веће.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img