spot_img
spot_img

Brčanski poljoprivrednici: Niske su cijene otkupa proizvoda, podsticaji bi trebali biti veći

spot_img
spot_img
spot_img

U Brčkom su poljoprivrednici nezadovoljni trenutnim uslovima u ovoj oblasti, ističući niske cijene otkupa proizvoda i iznose podsticaja. Dok oni traže veću podršku od predstavnika vlasti, stručnjaci predlažu moguća rješenja za poboljšanje stanja.

Admir Džajić bavi se uzgojem pšenice, kukuruza i goveda. Polovinu svojih proizvoda plasira na tržište, ali je nezadovoljan aktuelnim cijenama otkupa i visinom podsticaja za ovu poljoprivrednu granu.

„Kod nas je ovdje hektar pšenice 300 maraka, a u Federaciji je 700-800 maraka po hektaru. Kukuruz je kod nas ovdje isto 300 marka, a u Federaciji je 600 maraka. I to je velika razlika“, kaže on.

Anto Matić je iz Vitanovića, na 140 hektara uzgaja soju, suncokret i uljanu repicu. Ni on nije zadovoljan visinom podsticaja u Distriktu Brčko.

„Mora neko imati sluha i za poljoprivrednike. To je grana koja je u svijetu zastupljena svugdje“, napominje on.

Na ovogodišnjoj manifestaciji Dan uljarica u Brčkom bilo je govora o poljoprivednom potencijalu BiH te tom možemo li se oduprijeti uvoznoj hrani.

„Podsticajna politika možda nije realna kada je u pitanju odnos žitarica i uljarica. Kad su u pitanju uljarice, možda treba povećati iznose podsticaja i mislim da bi to dalo rezultate“, kazao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja u Bimal grupi.

Šef Odsjeka za ruralni razvoj u Vladi Brčko distrikta BiH Branko Brkić navodi kako su za 2024. godinu predvidjeli određene izmjene i dopune Pravilnika – predložili su linearno povećanje podsticaja za 10% za sve pojedinačne proizvodnje i za ukupne iznose.

Iz Vlade Distrikta naglašavaju da su u prošloj godini u oblasti poljoprivrede realizovali sve projekte koji su predviđeni, te da je ukupno za podsticaje isplaćeno više od 13 miliona maraka. Prvi put u historiji Distrikta odvojen je i iznos od milion maraka za regresirano gorivo.

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img