spot_img
spot_img

Брчански пољопривредни произвођачи прате позитивне европске праксе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У току реализације пројекта „Околински прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама (ПОПс) у индустријском и сектору управљања отпадом у БиХ“ којег имплементира УНДП у Босни и Херцеговини, а финансира Влада Шведске прикупљене су знатне количине амбалажног отпада од пестицида на подручју Брчко дистрикта.

Пројект се осим у Брчком проводи и у шест градова у Босни и Херцеговини. У сурадњи са Одјељењем за пољопривреду, шумарство и водопривреду Владе Брчко дистрикта БиХ и Инспекторатом Брчко дистрикта БиХ одређене су сабирне тачке и постављени контејнери на подручијима Грбавице, Бузекаре, Боћа, Шаторовића, Слијепчевића и Маоче гдје су пољопривредни произвођаћи у току сезоне имали могућност адекватно одлагати штетни амбалажни одпад од пестицида.

Незбринути амбалажни отпад од пестицида представља озбиљан изазов за пољопривредне произвођаће. Неадекватним одлагањем загађује се земљиште, подземне воде, водни токови итд.

Штетне материје доспијевају у биљке и животиње, а путем конзумације истих у човијека. Правилним одлагањем амбалажног отпада у пољопривреди смањују се количине отпада, чува се животна средина и здравље људи, произвођаћи штеде новац, ствара се основа за правилно рециклирање.

Сав амбалажни материјал након кориштења пестицида на пољима постаје отпад, и мора бити прописно испражњен и очишћен. Приликом одлагања потребно је примјенити тзв. „Троструко испирање“ , односно испрати најмање три пута чистом водом, осушити амбалажу и прикладно складиштити.

*За све пољопривредне произвођаче који желе бити дио ове акције, а који конзумирају најмање 5 m³ амбалажног отпада могу се регистровати за бесплатно преузимање на мјесту настанка путем е-маила: maid.h@kemeko.ba.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img