spot_img

Brčanski planinari ponovo u ekspediciji na Himalajima

Published:

Nakon prošlogodišnjeg osvajanju vrha Kilimandžara na oko 6.000 metara,  ekipa planinarskog društva “Granaš” Brčko distrikt BiH ove će godine ekspediciju organizovati na Himalajima, tačnije na vrh Anapurna Trek. Svi zainteresirani koji su voljni upustiti se u ovu avanturu mogu se javiti Društvu do sutra, 17. februara.

Mirko Zečević-Tadić, prošlogodišnji ekspeditor Kilimandžara i dio Granaške ekipe,  inače reprezentativac Hrvatske u sjedećoj odbojci, te jedan od brčanskih laureata Izbora sportiste godine, nastavlja pomjerati granice planinarenja, tako što će u aprilu pokušati  osvojiti himalajski vrh.

S obzirom da je naša zemlja skoro cijela okružena planinama, nedovoljno iskorištena turistički i sporstki, ovaj ekspeditor obajašnjava na koji način se to može izmijeniti. Kaže da se treba raditi polagano, uključivanjem institucija, odnosno države. Kao Društvo, pokušavaju na svaki mogući način školskoj djeci predočiti ljepotu Majevice i značaj planinarenja koje je, kako kaže, više hobi nego sport, a u kome opstaje zdrav duh, odnosno zdravo tijelo.

U svojim iskustvima u procesu osvajanja bilo kojeg vrha, kaže da nije bitno koje je visine vrh, već snaga koju organizam ima. Tako priča da na samom startu osjeća da nešto mora uraditi, a da ne zna što. Potom, dok proces planinarenja traje, smisao nastaje planinar stiče samopuzdanje, koje sve do vrha planine akumulira sve jačim intenzitetom.

“Kako idete metar po metar, vidite kako se bolje osjećate, koliko ste zdravi i to je za mene jedan vid dobre relaksacije”, priča Zečević-Tadić.

Filip Filipović, sekretar Društva istakao je da je u završnoj fazi izgradnja planinskog doma, smještenog na majevičkim obroncima iznad Gorenjeg Zovika na nadmorskoj visini od 514 metara. Ovo je idealno mjesto za odmor planinara, slučajnih prolaznika i svih građana, a izgrađena je i sala, podobna za konferencije i seminare.

Planinarsko društvo “Granaš” se u svom radu, od osnivanja 2006. godine, uz rekreativno planinarstvo, intenzivno bavi očuvanjem i zaštitom prirode kao jednim od glavnih ciljeva svoga rada i djelovanja. Planinarske destinacije u Štrepcima i Gornjem Zoviku su atraktivne iz niza razloga, a prije svega za aktivan odmor i rekreaciju, jer na ovom području postoji niz uređenih i obilježenih staza za rekreativno planinarstvo i izletništvo. Cijeli kraj je poznat kao vazdušna banja.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img