Brčanski pčelari u ozbiljnim problemima - nula49.com
spot_img
spot_img

Brčanski pčelari u ozbiljnim problemima

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Rajko Radivojac, prepoznatljivi bh. pčelar i pisac iz Prijedora, danas je u brčanskom Domu kulture održao predavanje na temu pčelarstva i njihovog uginuća. Udruženje pčelara “Matica” Brčko distrikta organiziralo je predavanje, s ciljem ukazivanja na ozbiljan problem nestanka velikog broja pčelinjih društava, koji se u našem kraju posebno odrazio prošle godine.

“Trenutno u zimskom periodu nemamo mnogo obaveza oko pčela, aktivnosti su usmjerene ka pripremama opreme za pčele, ali smo se okupili kako bi problematizirali nestanak naših pčela izazvanih varoom”, rekao je Nikola Kerezović, predsjednik Udruženja, nastavljajući da su se pčelinjaci mnogim članovima iz Udruženja “prepolovili”.

Iz Radivojčevog predavanja brojni posjetitelji su imali priliku doznati da je oko 20 posto pčelinjih zajednica kod nas stradalo, a da nauka toleriše gubitke od 5 posto. To govori da su pčelari danas u ozbiljnom problemu, što će se odraziti na prinose u narednom periodu.

“Ako godina bude dobra, nećemo imati pčele koje će moći sakupiti ponuđeni nektar”, poručio je Radivojac, vlasnik posebne grupe vrste domaće pčele u selekciji preko sto godina, karakteristična po mirnoći i prinosima.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img