Brčanski Parlament usvojio Zakon o pravima nacionalnih manjina u Distriktu

Brčanski Parlament tokom prijepodnevnog zasjedanja, usvojio je kroz drugo čitanje, Zakon o nacionalnim manjinama u Distriktu.

Usvajanju Zakona prethodila je na momente i polemička rasprava, koja je na kraju rezultirala prihvatanjem tri amandmana. U prvom se precizira da na području Distrtikta pripadnici manjine mogu tražiti zvaničnu korespodenciju na svom jeziku, tek u slučaju da manjini pripada više od 30 posto stanovništva u Brčkom.

“Ključna stvar, podržana većinom glasova zastupnika jeste amandman kojim se precizira da se nikom, ko se u najmanje posljednjih pet godina nije izjašnjavao kao pripadnik određene manjine, takav status ne može priznati, odnosno ne može ga mjenjati iz godine u godinu”, rekla je predlagač amandmana zastupnica SDS-a dr Lidija Ljubojević.

Protiv ovakvog stava, odnosno amandmana, bio je zastupnik Turske manjine u aktuelnom sazivu parlamenta Alija Denjagić koji ističe da je aktivno učestvovao u trogodišnjoj pripremi ovog zakona, te da usljed činjenice da se zakon pripremao tri godine, nije u redu, kako je naglasio, da na dan sjednice donose amandmani, te bez detaljnije analize prihvataju, jer kako je naglasio Denjagić nisu u skladu ni sa Zakonom o nacionalnim manjinama BiH.

“Usvojeni amandman je direktni udar na zakonodavstvo BiH, jer krovnim zakonom se precizira da u našoj državi postoji 17 manjina i tri konstitutivna naroda i oni se izjašnjavaju onako kako žele, i nema nikakvog preciziranja, što se u Distriktu čini ovim amandmanom”, rekao je Denjagić.

Inače, tokom prijepodnevnog zasjedanja zastupnici su prihvatili i izmjene i dopune Zakona o prostornom planiranju i građenju u Distriktu.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime