Brčanski HDZ podržava zahtjev roditelja iz Gornje Skakave

Roditelji učenika drugog razreda 10. osnovne škole Bijela, područno odjeljenje Gornja Skakava, juče su u dopisu vlastima Brčko distrikta zatražili da im se omogući da njihova djeca, barem u nižim razredima, budu obrazovana na hrvatskom jeziku. Oni smatraju da tom zahtjevu puno bolje može odgovoriti nastavnik kojem je hrvatski maternji jezik i koji je školovan na tom jeziku.

Smatraju da će takav nastavnik njihovoj djeci bolje i lakše objasniti i značaj nekih vjerskih ili nacionalnih praznika i običaja.

- Reklama -

“Pogrešna je i zlonamjerna percepcija da mi imamo problem zato što je nova učiteljica Bošnjakinja. Mi jednostavno smatramo da je Ivana Tuzlak bolje rješenje za obrazovanje naše djece. A u našem dopisu smo sve temeljito objasnili. Novoj učiteljici želimo svu sreću ovoga svijeta i duboko se ispričavamo ako smo na bilo koji način povrijedili njene osjećaje, ali srž čitavog ovog problema jeste da mi želimo najbolje za svoju djecu”, rekao je, u ime roditelja, Anto Ilić.

Zastupnik u Skupštini Brčko distrikta, Ilija Marić, kaže da brčanski HDZ apsolutno podržava ovaj zahtjev roditelja insistirajući na tome da se poštuje ravnopravnost zagarantovana Statutom Brčko distrikta i da nacionalna zastupljenost Hrvata u obrazovanju bude ispoštovana.

“Statut je zagarantovao ravnopravnost, a ako Zakon o obrazovanju nije usklađen s njim, jer predviđa zapošljavanje nastavnika sa brčanskog Zavoda za zapošljavanje, treba ga korigirati”, naglasio je Marić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta, Esed Kadrić, smatra da su ovakvi stavovi praktično ucjene i da su neprihvatljivi.

“Ove ucjene neće proći, jer se ovakvim zahtjevima zanemaruje suština suživota u Distriktu. Mom djetetu je učiteljica Srpkinja. Jako sam zadovoljan stručnošću s kojom pristupa svom poslu i ne pada mi na pamet da tražim njenu zamjenu”, rekao je Kadrić.

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime