Brčanski Dom kulture premalen za “Nedozvane”

U četvrtak je, pred prepunom salom Doma kulture u Brčkom, odigrana bh. premijera predstave Nedozvani, u izvođenju NASTeatra iz Gornjeg Milanovca. 

Glumački ansambl predvođen talentovanim Ivanom Perkovićem nagrađen je gromoglasnim aplauzom brčanske publike koja je još jednom pokazala da grad Brčko zaista ima pozorišnu publiku i da je ovakvih događaja potrebno sve više.

- Reklama -

Broj mjesta nažalost nije bio dovoljan, te se predstava gledala i sa dodatnih mjesta, a neki su premijeru odgledali i iz tehničke sobe. Premijeri predstave je prisustvovalo preko 500 građana Brčkog.

Ovo je osma predstava u organizaciji mladog brčanskog udruženja “Stend-Ap BH” čiji predsjednik Aleksandar Pantelić nije krio zadovoljstvo posjetom i reakcijom publike.

“Veoma smo ponosni na projekat “Pozorište koje vam nedostaje”. Mislim da je puna sala publike, koja je sa ushićenjem pratila radnju predstave, kao i osmjesi na njihovim licima, pokazatelj da smo ostvarili još jedan u nizu uspjeha. Ovo je jedan veliki iskorak brčanske kulturne scene kada je pozorište u pitanju. Predstava Nedozvani je treća po redu predstava koju organizujemo u saradnji sa NASTeatrom. Značajno je graditi ovakva partnerstva, što mi radimo u kontinuitetu i na taj način pokušavamo da saglasno obezbijedimo gostovanja na brčanskoj sceni – kaže Pantelić, ističući da je saradnja sa drugim teatrima u planu.

Pantelić ističe da udruženje “Stend-Ap BH” svakako ima želju da i u budućnosti nastavi sa ovim projektom, da omogući našim sugrađanima da uživaju u vrhunskim postavkama teatara iz regiona.

Cilj je za početak stvoriti kvalitetnu pozorišnu publiku, stvoriti navike i želju za pozorištem, a sa takvom publikom, sigurni smo, doći će i razumijevanje onih koji su za kulturu zaduženi. Radimo i na podizanju kvaliteta. Ne znamo kada je posljednji put jedna predstava ovog kalibra svoju bh. premijeru imala u Brčkom. Pokazali smo, vjerujemo, da naš grad može biti regionalni kulturni centar – zaključio je Pantelić.

Ideja projekta „Pozorište koje vam nedostaje“ je prosta – stalni pozorišni repertoar u Brčkom. Želimo kulturu u našim životima i vjerujem da je rad uduženja “Stend-Ap BH” jasno pokazao da to žele i građani Brčkog. Uzevši u obzir da je prije rata u Brčkom uspješno radilo amatersko pozorište, jasno je da je grad spreman za tako nešto i u budućnosti. To pozorište imalo je čak i inicijativu za profesionalizacijom, i svakako da i o tome treba razmisliti u budućnosti. Za sada, hajde da omogućimo Brčankama i Brčacima da uživaju u kulturnim dešavanjima barem jednom mjesečno, da učinimo naš grad gradom pozorišta, gradom kulture – istakao je Cvijan Pajkanović, koordinator projekta “Pozorište koje vam nedostaje”.

Članovi udruženja Stand-Up BH su po završetku predstave uručili zahvalnice NASTeatru za saradnju na projektu.

Podsjetimo, predstava “Nedozvani” je svoju bh. premijeru izvela u Brčkom, a sala Doma kulture nije mogla da primi svu publiku. Iz udruženja Stand-Up BH su najavili reprizu predstave iduće godine.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime