Брчански апсурди: У пет година исплаћено више од 11,5 милиона КМ судских пресуда - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчански апсурди: У пет година исплаћено више од 11,5 милиона КМ судских пресуда

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

„Имамо апсурдне ситуације, рецимо да имамо запосленике јавне управе, Владе, који морају да туже Владу, ту исту у којој раде да би остварили нека своја права што се тиче плата, прековременог рада и осталих неких неизмирених обавеза према њима“, казао је у разговору за ИнфоРадар опозициони заступник у Скупштини Брчко дистрикта БиХ Боро Ристић (СП).

У посљедњих пет година исплаћено је више од 11,5 милиона КМ судских пресуда на штету Брчко дистрикта БиХ по свим основама, закључно са 2022. годином. Ово се односи и на јавна предузећа, фондове, заводе и ЈЗУ.

Према подацима Дирекције за финансије Брчко дистрикта БиХ, нису вршене исплате судских пресуда из средстава резерви, него искључиво из средстава планираних буџетом за те намјене. Тако је 2018. године исплаћено 2.421.659,64 КМ, 2019. године 2.849.846,10 КМ, 2020. године 1.566.795,97 КМ, 2021. године 1.233.705,17 КМ и 2022. године 1.956.992,36 КМ. Укупно 10.028.999,24 КМ. Када се на ове цифре додају судске пресуде које су у посљедњих пет година исплатили јавна предузећа, фондови, заводи и ЈЗУ, укупна штета за грађане Дистрикта износи више од 11,5 милиона КМ.

„Имамо апсурдне ситуације, рецимо да имамо запосленике јавне управе, Владе, који морају да туже Владу, ту исту у којој раде да би остварили нека своја права што се тиче плата, прековременог рада и осталих неких неизмирених обавеза према њима“, казао је у разговору за ИнфоРадар опозициони заступник у Скупштини Брчко дистрикта БиХ Боро Ристић (СП).

ЈП Комунално Брчко у посљедњих пет година по основу судских пресуда исплатило је 737.889,85 КМ. Већина предмета односи се на исплату штете насталу од паса луталица.

„Такођер је апсурдна ситуација да имамо да Комунално предузеће тужи Владу, да им исплате средства која стварно треба, која су обавезани да им исплате, и то је сад на једној од посљедњих фактура било око 400.000 КМ. Влада је исплатила Комуналном предузећу, то је везано за Азил, за псе луталице, одвоз смећа итд. У исто вријеме док ЈП Комунално тражи да прошири Азил, не добијају средства за то. Влада им је одобрила средства и набавила спалионицу анималног отпада. Та иста Влада сад не даје дозволу за употребу и та мобилна спалионица стоји, која је најмодернија, има све филтере, може у пола града да се постави, инсталира, да ради и да се не осјети било шта. А имамо с друге стране ситуацију да су пси луталице оштетили службена возила Владе Брчко дистрикта и Влада сад тужи Комунално за те псе луталице. И ту смо негдје у неком зачараном кругу“, наводи Ристић.

Поред тога, истиче да је до сада исплаћено више од 200.000 КМ судских пресуда на штету Дистрикта због незаконитих смјена три бивша директора ЈП Комунално Брчко и бившег директора Фонда здравственог осигурања.

Ристић сматра да је крајње вријеме да Правобранилаштво Брчко дистрикта БиХ реагује, јер се ради о огромној штети за грађане ове локалне заједнице. Представник ове институције требао би бити присутан на једној од наредних сједница Скупштине.

„Како би ми разматрали да видимо шта су они подузели по питању тога. Ја ћу свакако тражити њихову одговорност у Правобранилаштву, тражити од Тужилаштва да покрене истраге, да ли ту има неких талова, да ли ту има неке везе, па ћемо видјети шта се све дешавало“, закључује Ристић.

Из невладиног сектора упозоравају да је највећи проблем у јавној управи и јавним предузећима, непостојање принципа одговорности и дисциплинских поступака према онима који су својим незнањем или несавјесним радом криви за сваку од пресуда донесених против Брчко дистрикта БиХ.

„Новац који плаћају порески обвезници због туђих пропуста је велики скандал и сматрамо да би се судски органи власти морали укључити, установити злоупотребе службеног положаја и несавјесно управљање које наноси штету буџету“, наглашава за ИнфоРадар предсједник УГ „Демос“ Брчко Божидар Јовић.

На прошлој редовној сједници Скупштине Дистрикта разматран је Документ оквирног буџета за период од 2024. до 2026. године. У поглављу под називом „Проблематика потрошње у јавном сектору“ наведено је да су средства за судске пресуде и рјешења, судска и вансудска поравнања у 2024. и 2025. години планирана у износу од 3.151.017 КМ, док су у 2026. години планирана у износу од 2.044.065 КМ. Процентуално учешће у 2024. години износи 1,05%, у 2025. години 1,01% и у 2026. години 0,63% од укупно планираног буџета.

Подсјећамо да је Комунално Брчко било у фокусу истражних органа, након што су се медији бавили низом спорних радњи у овом јавном предузећу. Полиција је прошле године извршила претресе просторија Комуналног с циљем проналаска и одузимања одређене документације и предмета који би послужили у доказивању кривичног дјела “Злоупотреба положаја или овлаштења“.

 

 

(inforadar.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img