Brčanski advokati ne odustaju, Kadrić štrajk naziva ucjenom

- Reklama -

Povodom obustave rada brčanskih advokata, predsjednik Skupštine Esed Kadrić izjavio je da neće popustiti pred, kako on to naziva “ucjenom štrajkom”, kao i da niko neće biti izuzet iz procesa fiskalizacije.

“Ja njih razumijem, oni imaju svoj jednostran pristup, ali mi moramo voditi računa o svim drugim djelatnostima i mogućim implikacijama. Zašto nekoga izuzeti, a zašto nekoga ne izuzeti. Nekome je možda potrebnije da se izuzme iz procesa”, rekao je Esed Kadrić, prenosi Radio Brčko.

- Reklama -

Kadrić je dodao da nikakav vid ucjene neće biti prihvaćen, ali hoće argumentovane rasprave.

“U praćenju ove incijalne fiskalizacije mi smo se opredijelili da periodično sagledavamo eventualne probleme u primjeni i da se donose odluke kada će se i hoće li se pristupiti izmjenama zakona”, rekao je Kadrić.

Brčanski advokat Milenko Marjanović ističe da izuzeće advokature iz fiskalizacije nije nikakav hir niti ucjena, te da to potvrđuju jasni stavovi Savjeta Evrope i Međunarodne asocijacije advokatskih komora koja broji preko milion advokata.

“U tim stavovima i preporukama je jasno rečeno zašto advokatura, kao slobodna, samostalna i nezavisna djelatnost, u kojoj vlada načelo povjerenja, kao osnovno i elementarno načelo, koje se prožima kroz čitavu ovu djelatnost, ne može biti obuhvaćena fiskalizacijom”, rekao je Marjanović i dodao da bi poslanici trebali da se bolje upoznaju sa sadržajima tih preporuka i odluka.

On je dodao i da iz istih razloga advokatura ni u entitetima, ni u regionu, pa ni u Evropi nije obuhvaćena fiskalizacijom.

Takođe je najavio i sljedeće korake brčanskih advokata.

“Mi ćemo uskoro izdati i još jedno naše saopštenje u vezi sa ovim dezinformacijama koje se plasiraju u javnosti i koje se plasiraju kroz društvene mreže ovih dana, a koje se tiču obustave rada advokata”, rekao je Marjanović.

Direktor Direkcije za finansije Distrikta Mato Lučić samo je kratko rekao da će direkcija slijediti upute koje mu budu izdate od strane zakonodavne vlasti.

“Što se tiče Direkcije za finansije ona je dužna da provodi zakone koji su na snazi. Na Skupštini je da li će se odlučiti da izmjene zakona kako bi advokati bili isto tretirani u Brčko distiktu kao i u entitetima”, rekao je Lučić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime