Brčanska Vlada: Zaustaviti prosjačenje djece oduzimanjem budžetskih benefita roditeljima

Brčanska Vlada privodi kraju aktivnosti na izradi Protokola o intenzivnijoj saradnji svih institucija u Distriktu, s ciljem suzbijanja i sprečavanja prosjačenja, prioritetno maloljetnika odnosno djece osnovnoškolskog uzrasta.

“Na ovaj način će biti otklonjene uočene manjkavosti u međusobnoj saradnji, kako bi se prije svega zaštitila prava djeteta, odnosno izrabljivanje maloljetnika s akcentom na prosjačenje”, rekao je glavni koordinator Vlade Distrikta, Sead Šadić.

- Reklama -

U izradi Protokola učestvuju Odjeljenje za obrazovanje, Pododjel za socijalnu zaštitu, te predstavnici Policije i Tužilaštva, a njegovo potpisivanje se očekuje u narednih desetak dana. U razradi je i ideja da se djeca koja prosjače, te o kojima roditelji nedovoljno brinu, izuzmu iz porodice, odnosno na drugi adekvatan način zbrinu.

Takođe, ozbiljno se razmatra ideja da se roditeljima, čija djeca se zateknu u prosjačenju, obustave sve beneficije koje dobijaju ili koriste po osnovu budžeta Distrikta.

“Tim prije, jer Vlada Distrikta izdvaja ogromna sredstva, kako bi pomogla i pomenutim porodicama, i unatoč tome, djeca se bave prosjačenjem, a naš zadatak je da to zaustavimo”, precizirao je Sead Šadić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime