Brčanska “Prosvjeta” proslavila krsnu slavu

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” u Brčkom Dragan Tomić rekao je da će ovo nacionalno društvo sa više aktivnosti danas obilježiti krsnu slavu – Svetog Savu.

“Kao i svake godine u hramu Uspenija presvete Bogorodice lomili smo slavski kolač, a u u svečanoj Sali Hrama priredili smo prigodan kulturno zabavni program uz učešće nekoliko desetina učenika osnovnih škola u Brčkom. Pored toga večeras će uz brojne učesnike u Domu kulture biti odražana tardicionalna Svetosavska akademija“, rekao nam je Tomić, koji je u ime Prosvjete, gradonačelniku uručio prigodan poklon.

- Reklama -

Obredu i lomljenju slavskog kolača te prigodnom programu u svečanoj Sali hrama u Srpskoj Varoši prisustvovao je i gradonačelnik Siniša Milić, koji je učesnicima kulturno zabavnog programa darivao paketiće.

“Zbog drugačijeg koncepta obrazovanja, u Distriktu Sveti Sava nije školska slava i to treba respektovati. Mislim da mi imamo dovoljno prostora da na odgovarajući način proslavimo Svetog Savu. Takođe smatram da je važno da se držimo njegovog djela jer je on stožer duhovnosti srpskog naroda gdje god da on živi. Tako je bilo kroz vijekove, tako je i danas”, rekao je gradonačelnik Milić.

Nakon bogosluženja prigodnu besjedu vjernicima je o Svetom Savi izgovorio protojerej Nebojša Draškić poručivši da se “veličina jednog naroda ogleda u njegovoj prošlosti na kojoj se temelji sadašnjost i kreira budućnost”.

“Naša istorija je prepuna velikana a najveći među njima je Sveti Sava, osnivač i prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, otac naše nacije. Njegov put, put svetosavlja je uski i trnoviti put, ali i put istine i pravde i vječnoga života. Zbog toga se Sveti Sava i trudio da svoj narod upozna sa Hristovom naukom, da ga prosvjetli tom božanskom mudrošću i da nas svojim primjerom izvede na taj put”, rekao je između ostalog prota Draškić.

U kulturno zabavnom programu učestvovalo je više desetina osnovaca koji su govorili brojne pjesme posvećene Svetom Savi.

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime