Brčanska firma na svjetskom tržištu

Često čujemo floskule o potrebi za investicijama u Brčko distriktu, o pokretanju raznih proizvodnih pogona ovoga i onoga, sve češće i o odlasku mladih i neperspektivnosti ovog grada.

Zato vam danas donosimo drugačiju priču, priču o maloj firmi u našem gradu za koju možda i ne znate da postoji, a koja posluje širom svijeta.

“Talenat pobjeđuje u utakmicama, ali inteligencija i timski rad osvajaju prvenstva”, stoji na zidu jedne kancelarije u Brčkom. Moto je ovo pod kojim u kompaniji MSG Group (pod čijim krovom posluju MSG Consulting i MSG Media) radi desetak mladih ljudi, u atmosferi koja nimalo ne podsjeća na onu strogu poslovnu koju smo očekivali.

Na stolovima računari, svako od zaposlenih pred sobom ima najmanje dva monitora. Ispred njih su grickalice, piće. Na ekranima brojni projekti, od dizajna do programiranja, video obrade i osmišljavanja reklamnih kampanja. Ovdje su kreirani brojni logotipi za brčanske, ali i svjetske firme, osmišljene brojne kampanje i dizajnirani veb sajtovi koje posjećujete svaki dan.

Ipak, najznačajniji proizvod ove firme nosi ime “Project Target”, a radi se o sistemu koji daje jedinstven i jednostavan način za praćenje prodaja i ostvarivanje ciljeva različitih firmi. Za svaku firmu koja se bavi prodajom, analitika ima posebnu važnost.

Praćenje prodaje određenih proizvoda, učinka zaposlenih, navika kupaca, ali i organizacija različitih dijelova kompanije, zaposlenih i njihove saradnje – sve ovo zadatak je “Project Target”-a.

Upravo zbog velikog broja složenih operacija koje nudi, u kombinaciji sa jednostavnim korištenjem, ovaj sistem najvažniji je proizvod brčanske kompanije. Trenutno se koristi uglavnom u inostranstvu, gdje je već zabilježio sjajne rezultate, ali polako se probija i na našem tržištu.

“Radi se o jedinstvenom, sveobuhvatnom sistemu, o kakvim se na našim prostorima malo zna. Povećanje prodaje za bilo koju firmu može se ostvariti samo preciznim pregledom trenutnog stanja – šta se prodaje, koliko brzo, od čega prodaja zavisi. Glavna ideja Project Target-a je bila da se napravi rješenje sa različitim pristupom gdje se poslovanje posmatra kroz prizmu ciljeva, tako da menadžeri mogu da imaju pregled svojih primarno određenih, dostignutih i očekivanih ciljeva putem preračunavanja u stvarnom vremenu u bilo kojem trenutku i na svakom nivou njihove prodajno orjentisane organizacije. A upravo uvid u sve to omogućava Project Target”, kaže nam Neven Radulović, jedan od menadžera koji već godinama radi na usavršavanju ovog sistema.

“Pored preciznog praćenja stanja prodaje, ovaj softver omogućava i bolju saradnju različitih odjeljenja i zaposlenih, a to je važno za svaku firmu, nebitno od oblasti u kojoj posluje”, dodaje on.

MSG Group po mnogo čemu je jedinstvena firma u našem gradu. I po izuzetnim mladim ljudima koji u njoj rade, i po proizvodu, po kome se čini da Brčko zaista živi u 21. vijeku.

Nadajmo se samo da će u budućnosti biti više ovakvih priča.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime