Brčanska Bolnica godinama nema ni CT aparat ni magnetnu rezonancu

Javna zdravstvena ustanova u Brčkom godinama nema CT aparat i magnetnu rezonancu.

Vlada je hitno naložila resornom odjeljenju da se što prije raspiše javni poziv za nabavku ove dijagnostičke opreme, bez koje je nemoguće raditi.

Zdravstvo u Brčkom suočeno je i sa stalnim odlaskom ljekara, zbog čega u Vladi razmišljaju o povećanju plata medicinarima.

CT aparat tri godine ne radi, a aparat za magnetnu rezonancu star 15 godina, ne može da se popravlja, jer za njega nema rezervnih dijelova.

U međuvremenu privatni sektor u Brčkom, Tuzli i Bijeljini zbog toga profitira, kažu medicinari.

– Da li je to svjesno da Bolnica nema aparate, da bi taj sav novac od Fonda otišao? To su velike pare, mi smo mogli za te pare, možda, kupiti još jedan – ističe Dušan Stokić, direktor Opšte bolnice Brčko.

Gradonačelnik i Vlada traže što hitnije rješavanje ovog problema. U budžetu je već tri godine obezbijeđeno milion i po maraka za CT, i dva i po miliona za magnetnu rezonancu.

– Mi smo ponovili nedvosmislena uputstva, dali nalog šefu za zdravstvo da mora pokrenuti što hitnije proceduru za nabavku ove dijagnostičke opreme – istakao je Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta.

Možda još veći problem je i odlazak ljekara iz Brčkog na bolje plaćena radna mjesta u zapadnim zemljama.

Iako sa zakašnjenjem, u Vladi pripremaju mjere kojima bi plate ljekarima u Brčkom bile povećane. Predviđaju da bi na taj način odliv stručnjaka bio zaustavljen, i stanovništvu bila obezbijeđena medicinska zaštita.

– Ove mjere su neophodne da bismo kadrove koje imamo zadržali na ovom prostoru, jer vjerujte, svakodnevno smo suočeni sa odlaskom doktora – dodaje Milić.

Rad pojedinih specijalističkih službi takođe je ugrožen jer nema dovoljno specijalizanata.

U Upravnom odboru JZU smatraju da je trenutno neophodno na petogodišnju specijalizaciju poslati najmanje 20 ljekara, kako proces kontrole zdravlja stanovništva ne bi bio doveden u pitanje.

 

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime