Brčanka Ljubica Marić prepješačila od Meksika do Kanade

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Anto Domić i zamjenik predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Ivo Filipović danas su u zgradi Vijećnice razgovarali sa Ljubicom Marić koja je prepješačila stazu „Pacific Crest Trail” od Meksika do Kanade u dužini od skoro 4.300 km.

Domić je nakon razgovora kazao da mu je bila čast da razgovara o nesvakidašnjem poduhvatu osobe koja je rođena na području Brčko distrikta BiH ističući da je ovim poduhvatom Distrikt dobio još jednu zvijezdu.

„Inače, ona je i prva žena iz Hrvatske ili iz ovog dijela Evrope koja je prepješačila tu stazu i zahvaljujem joj se što je došla danas u Brčko da prezentuje taj poduhvat i siguran sam da će ona biti motivacija i drugim mladim ljudima da se bave sportom, hodaju i da zavole planine i prirodu. Čekamo je da nas iznenadi sa još jednom avanturom koju će ona sigurno u bliskoj budućnosti realizovati”, kazao je Domić.

Ljubica Marić kazala je da joj je za ovaj poduhvat bilo potrebno šest mjeseci i šest dana. Kaže da je do te ideje došla kada je odlučila da napusti kancelariju i da radi samo za sebe.

„Do ideje sam došla jer sam jako puno radila. Inače, diplomirani sam ekonomista i puno sam provodila u kancelariji i zaključila sam da ne želim da mi život prođe da samo sjedim i krenula sam sa planinarenjem. Odlučila sam da ne želim raditi za druge i počela sam raditi za sebe. Za stazu koju sam prepješačila saznala sam preko knjige „Divljina”. Na tom putovanju bilo je i rizičnih dijelova posebno kada sam pješačila kroz planinski lanac na sjeveru Nevade. Taj dio prešla sam za dva mjeseca zbog snijega”, kazala je Marić.

Nakon razgovora sa Domićem i Filipovićem Ljubica je kazala da bi voljela nešto slično ponoviti.

Šta je Ljubici bilo potrebno za ovaj put zabilježila je Neja Markičević/HANZA medija:

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime