Brčaku Nikoli Kašteroviću Grand Pri na Prvom grafičkom bijenalu mladih

Naš sugrađanin Nikola Kašterović najuspješniji je mladi grafičar i dobitnik Grand Pria na Prvom grafičkom bijenalu mladih, koje je otpočelo u ponedeljak, dodjelama nagrada u Galeriji Bosanskog kulturnog centra.

Grafičke listove su na izložbi predstavili studenti akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, Banja Luke, Širokog Brijega i Trebinja, kao i mladi umjetnici do 35 godina. Sarajevska publika će 40 njihovih radova moći pogledati do 25. maja.

- Reklama -

Kašterović je rođen 1992. u Brčkom, a sa ponosom ističe da je porijeklom ipak iz Pelagićeva. U Brčkom je završio Gimnaziju “Vaso Pelagić”, a trenutno je apsolvent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, na odsjeku grafike, u klasi profesorice Gorice Miletić-Omčikus.

Iskoristili smo ovu nagradu kao povod da od ovog mladog umjetnika čujemo kako se osjeća nakon što je ponio laskavu titulu “najuspješniji mladi grafičar”, ali i da saznamo kakvi su planovi za budućnost.

“Po prvi put u BiH otvara se bijenale grafike za mlade umjetnike do 35 godina i na tom prvom bijenalu Grand Pri nagrada dodijeljena je meni, što me je prije svega jako iznenadilo, ali i podstaklo da nastavim da radim još više. Osvojiti ovakvu nagradu meni predstavlja veliki korak naprijed na likovnoj sceni u BiH i regionu”, kaže za nula49.com Nikola Kašterović.

Nikola je inače i dobitnik je studentske nagrade 2014, a 2015. osvaja i nagradu Akademije umjetnosti na završnoj izložbi za grafiku. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u BiH i inostranstvu, kao i radu na likovnim kolonijama.

Imao je četiri samostalne izložbe (2015., 2016. i 2018. u Banjaluci). Kašteroviću je osim povelje uručen i trofej Tvrtkov pečat (izradio ga je akademski kipar Samir Sućeska), a mladi umjetnik zaslužio je i samostalnu izložbu koja će mu biti organizovana u Sarajevu, u prostoru BKC-a.

“Uz ovu nagradu sam dobio samostalnu izložbu u BKC (Bosanskom kulturnom centru) i na taj način ću uspjeti da kompletan ciklus svojih djela pokažem Sarajevskoj publici”, objašnjava Kašterović.

A na pitanje o planovima za budućnost kaže: “Budućnost… Daleko je. Nikada ne znam kojim pravcem će ići, ali ako bude sve kako treba, planiram da izađem na svjetsku scenu i da i tamo možda uberem još koju nagradu.”

S obzirom na dosadašnje uspjehe, ne sumnjamo da će mladi umjetnik u svojim namjerama i uspjeti. Nama ostaje samo da čestitamo Nikoli na ovakvom uspjehu i poželimo još mnogo ovakvih vijesti u budućnosti.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime