Brčak na misiji u Africi

Dušan Antić, student stomatologije iz Brčkog, prije nekoliko dana vratio se iz humanitarne misije na Zanzibaru, ostrvu sa 1.400.000 stanovnika i svega četiri zubara.

Zajedno sa 20 kolega iz 9 zemalja Evrope, Dušan je tamošnjem stanovništvu besplatno pružao stomatološke usluge. Ujedno, mališane, od kojih većina nikad nije posjetila stomatologa, Dušan je zajedno sa kolegama učio o oralnom zdravlju i higijeni, a poklonili su im i četkice i paste za zube. Zauzvrat su, kaže za nula49.com Dušan, dobili mnogo više.

- Reklama -

“I pored loših životnih uslova, djeca na Zanzibaru znaju da se raduju sitnicama, zadovoljni su onim što imaju. Iskrena zahvalnost djece za četkice za zube koje smo im poklonili teško se može opisati. Ne postoji materijalno bogatstvo koje može zamijeniti takav osjećaj”, počinje Dušan priču o svom putovanju u jednu od najsiromašnijih zemalja svijeta.

“I pored jako loših životnih uslova, djeca vjeruju da će im biti bolje, i to u uslovima koji su za naše prostore nezamislivi”, dodaje on.

Dušan je student 6. godine stomatlogije u Beogradu, a na Zanzibaru je proveo 12 dana. Za to vrijeme, misija “Dentist the World“, čiji je dio bio, svakako je napravila razliku. Preko 5.000 školaraca informisano je o važnosti dobre oralne higijene, a poklonjeno je preko 2.000 četkica i pasti za zube najmlađima.

Tokom boravka, stomatolozi iz Evrope tretirali su preko 600 pacijenata. Uslovi rada, ističe Dušan, daleko su od idealnih.

“Umjesto reflektora, za preglede smo koristili obične baterijske lampe, a pacijenti su sjedili na običnim stolicama. Svakako da uslovi nisu sjajni, ali upravo zato smo i najpotrebniji tamo”, ističe Dušan.

“Najveći problem Zanzibara jeste voda za piće. Prosječna dnevnica stanovnika je oko 3 američka dolara, dok flaša vode od 1,5 litara košta 0,5 dolara. Voda koju stanovništvo pije umjesto kupovne, često je puna bakterija i izaziva brojne zaraze… I stomatološke usluge su pravi luksuz, pa tako vađenje zuba košta 0,5 dolara, a plomba čitava 2 dolara. Oralna higijena zato je na jako niskom nivou”, objašnjava on.

Na pitanje koliko ga je ovo putovanje promijenilo i kako je uticalo na njega, Dušan odgovara: “Svakako da čovjek ne može ostati ravnodušan. Neki stavovi o životu, onim što smatramo najosnovnijim potrebama, drugačiji su nakon takvog iskustva. Prosto počnete drugačije da gledate na svijet.”

“Situacija u našoj zemlji nije sjajna, to ni za koga nije novost, i sigurno da svakodnevni život nije lak. Ali ovakva putovanja su dobra lekcija o tome kako treba cijeniti ono što imamo”, kaže Dušan za kraj.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime