Брчак на Европској конференцији младих - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчак на Европској конференцији младих

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Шпанија, која ове године предсједава Савјетом Европе, била је организатор највеће и најважније конференције младих Европе, а која је окупила неколико стотина учесника из свих земаља Европске Уније али и земаља Западног Балкана.

Догађај је трајао 4 дана од 1. до 4.10. у Шпанском граду Аликантеу. Делегације су чинили представници националних омладинских организација и представници министарстава чланица ЕУ.

Важно је напоменути да је и Босна и Херцеговина била учесник ове конференције чији је једини делегат био управо из Брчког – предсједник Вијећа/Савјета младих Владимир Каностревац.

„Конференција је заиста била организована на највишем нивоу,гдје су млади своје приједлоге везане за образовање, мобилност, заштиту животне средине и др, представили директно министрима ЕУ земаља који су такође били присутни“, каже Владимир Каностревац.

БиХ није чланица Европског омладинског форума- кровне организације младих Европе и стога је ово била велика ствар да БиХ овдје буде присутна, јер је чланство у овој организацији један од стратешких циљева три кровна тијела младих БиХ.

Заслуге за наше присуство највише се приписују „Сусретима младих Брчко дистрикта 2022“ године гдје су гости били представници кровних организација младих региона који су апеловали националној организацији младих Шпаније да позову на конференцију и БиХ.

„Мој главни ‘задатак’ у Шпанији је био да се повежем са представницима Европског омладинског форума,да их упознам са специфичностима омладинског организовања у БиХ и да БиХ иако има три кровна тјела младих има право на чланство јер и Белгија такође има исту ситуацију. Могу рећи да сам наишао на велику подршку великог дијела чланова Европског омладинског форума који су нас не само спремни подржати, него пружити и помоћ око саме апликације те уколико буде услова дођу у Брчко гдје би заједно радили на самој апликацији“, истиче Каностревац.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img