Brčak Mirko Zečević-Tadić živi svoj san

Četrdesettrogodišnji Mirko Zečević-Tadić, od 2011. godine, član je planinarskog društva “Granaš” i od tada se aktivno bavi planinarenjem. Iako je ratni vojni invalid, bez desne noge ispod koljena, Mirku invalidnost ne predstavlja nikakvu prepreku da radi sve ono što voli, tako da se do sada popeo na nekih 15-stak vrhova preko 2.000 metara nadmorske visine.

Prošle godine osvojio je i Kilimandžaro visok 5. 900 metara, a priprema se i da osvoji vrh Himalaja. Ovaj Brčak ne dozvoljava da njegova invalidnost utiče na njegov život i s pravom kaže da funkcioniše kao i svaki drugi čovjek.

- Reklama -

Želja mu je i da osvoji najviši vrh svijeta Mont Everest iako je svjestan da u tome ne može uspjeti ali kako kaže, bitno je biti u toj ekspediciji.

Takođe želi i da osvoji najviši vrh Južne Amerike. Pored planinarenja, Mirko je četiri godine i član ekipe sjedeće odbojke reprezentacije Hrvatske sa kojima je bio na nekoliko europskih prvenstava.

U sklopu manifestacije Sportista godine Brčko distrikta BiH, Zečević-Tadić je dobio nagradu kao najbolji sportista sa invaliditetom u 2016. godini, što mu je druga takva nagrada. Prvu je dobio 2013. godine.

Kako kaže, to mu je samo podstrek da se i dalje nastavi baviti sportom, a nada se da će to biti podstrek i mlađim osobama sa invaliditetom da se počnu baviti sportom.

Za vrijeme boravka u Tanzaniji, ekspedicija u kojoj je bio i Mirko, a s obzirom na teške uslove života u toj zemlji, potpomogli su školu za djecu sa posebnim potrebama koju pohađa preko 300 djece do 15 godina starosti, a među kojima je i dosta albino djece.

Kako je rekao, sredstva od oko 3.500 eura za ove svrhe su prikupljena u župama Gornji Zovik i Ulice, i ona su ovoj djeci bili dovoljna za dva mjeseca za hranu i boravak, pa čak i gradnju jednog dijela zgrade škole. Kako je dodao, u planu je da se u narednom periodu, opet pomogne izgradnja još jedne zgrade u Tanzaniji, koju bi koristili planinari ovog udruženja tokom ekspedicija, dok bi ostalo vrijeme ta zgrada bila na raspolaganju toj djeci.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime