Brčak Edin Bećić je budući kontrolor leta

Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) juče je svečano obilježila početak stručnog osposobljavanja 69 kandidata za kontrolore letenja, koji bi na kraju svoje edukacije trebali u potpunosti kontrolisati naše nebo.

Do sada su visine iznad 10.000 metara kontrolisale susjedna Srbija (55%) i Hrvatska (45%), a ova generacija kontrolora leta biće prva u istoriji BiH koja će pokrivati cjelokupno nebo iznad naše države.

- Reklama -

Jedan od onih kojima je data prilika da budu dio te istorije je i Edin Bećić iz Brčkog. On će, zajedno sa svojim kolegama, nakon obuke koja traje do oktobra 2019. kontrolisati cjekolupni vazdušni prostor Bosne i Hercegovine.

Za portal nula49.com Edin kaže kako je ovo velika čast i svakako veliki lični uspjeh, ali i ogromna odgovornost.

“Konkurs je raspisan 6. juna 2014. godine, kada je definisan i način provođenja i selekcije kandidata, a prijavilo se između 2.500 i 3.000 kadnidata. Budući da je posao kontrolora leta vrlo specifičan, te zahtjeva visok nivo znanja, snalažljivosti i odlučnosti, proces selekcije bio je dug.“, dodaje on.

“Prvo smo pristupili provjeti znanja iz engleskog jezika, zatim FEAST testiranju – profesionalni on-line sistemu testiranja Evropske organizacije za sigurnost vazdušne plovidbe koji procjenjuje znanje, vještinu i sposobnost kandidata neophodnih za ovaj posao. Sledeći korak bile su medicinske pretrage, pa intervjui sa ekspertima iz oblasti ljudskih resursa i članovima uprave BHANSA-a.“, nastavlja mladi Brčak.

Edin je već u Mostaru, gdje će naredna 2 mjeseca pohađati teorijski dio osnovnog treninga. A onda, 21. jula putuje u Prag, gdje će imati testiranja iz teorije osnovnog treninga, i nastaviti sa takozvanim “Rating training“-om, gdje će svi kandidati prema svojim sposobnostima biti raspoređeni u tri grupe – prvu, za potrebe centra oblasne kontrole, drugu za prilaznu kontrolu i treća za toranjsku kontrolu.

Ovaj dio obuke sprovodi Češki institut za vazdušnu navigaciju (CANI) i vrši se isključivo na simulatorima.

Nakon toga, krajem godine, dio kandidata ide u Finsku, dio u Hrvatsku, a dio u Srbiju, na posljednji dio obuke na simulatorima, nakon čega se svi vraćaju u BiH na buduća radna mjesta, kako bi sa instriktorima po prvi put imali priliku da rade sa “živim“ saobraćajem.

“Nakon određenog broja radnih sati provedenih u BiH sa instruktorom, na budućem radnom mjestu ćemo polagati finalni ispit, nakon kojeg ćemo, nadam se, svi dobiti licence za ovlaštenja za koja smo obučavani“, objašnjava Edin.

“Budući da se još od srednje škole zanimam za avijaciju, ovo je definitivno bila šansa koju nisam smio propustiti. Svi smo svjesni odgovornosti i od samog početka smo izuzetno ozbiljno pristupili obuci. Velika je čast pružena šansa da postanemo dio istorije BiH, prva generacija kontrolora leta koja će preuzeti kontrolu nad cjelokupnim nebom BiH. Moram dodati još samo da ćemo pružiti naš maksimum kako bismo završili obuku, te opravdali sav novac uložen u ovaj projekat.“, završava on.

Naša redakcija u to ne sumnja, a Edinu želimo mnogo sreće u obuci, i s nestrpljenjem čekamo kraj obuke kada ćemo mirno spavati znajući da nebo nad nama kontroliše naš sugrađanin.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime