spot_img
spot_img

Брчак Драго Гарић – Вицешампион 75. свјетског купа хармонике

spot_img
spot_img

Свјетски куп хармонике – одржан по 75. пут у мјесту Зофинген, Швајцарска једно је од најзначајнијих такмичења у свјету хармонике.

Ове године се пријавило преко 80 учесника из 30 земаља свјета.

Драго Гарић освојио је високо 2. место у категорији Мастерс, међу 29. најбољих пријављених кандидата. У својој каријери остварио је преко 40 награда на интернационалним фестивалима, од којих су све прве награде, лауреати и Grand Prix награде.

– Ова награда ми је најзначајнија до сада. У изузетно јакој конкуренцији (29 пријављених свирача) освојио сам 2. мјесто. Прије свега ово је једно велико искуство и вјетар у леђа за даљи напредак јер се тренутно спремам за пријемни испит за Мастер студије на Факултету умјетности у Нишу, као и велики број концерата и такмичења.

Драго Гарић (1999), музичко образовање започиње у родном Брчком у класи проф. Братислава Манасијевића, а наставља у Средњој музичкој школи „Коста Манојловић“ у Земуну. Основне академске студије завршио је у класи проф. Николе Пековића на Факултету умјетности у Нишу.

Од почетка музичке каријере активан је у свим доменима музичког живота, како у земљи, тако и у иностранству.

Забиљежио је велики број јавних наступа и солистичких концерата у Србији и Босни и Херцеговини а такоше је наступао у неким од најзначајнијих културних институција у овим државама: Задужбина Илије. М. Коларца, СКЦ- Студентски културни центар, Београдска филхармонија, Бански двор (Бања Лука)…

Такође, посљедњих десет година учесник је великог броја интернационалних фестивала и такмичења широм Европе (Русија, Чешка, Португал, Летонија, Аустрија, Швајцарска, Србија, Босна и Херцеговина, Бугарска) на којима остварује запажене резултате као солиста и члан камерних ансамбала.

Драго је полазник семинара и мајсторских радионица најеминентнијих професора и извођача у области хармонике: Франк Анђелис (Француска), Вјачеслав Семјонов (Русија), Виктор Новиков (Русија), Владимир Зубицки (Украјина), Јуриј Шишкин (Русија), Теодоро Анцелоти (Њемачка), Ињаки Алберди (Шпанија), Марко Шеварлић (Србија/Њемачка), Геир Драугсволл (Данска), Мие Мики (Немачка/Јапан).

Учесник је пројекта снимања ЦД-а „Унапрјеђење извођачких способности младих акордеониста“ под издаваштвом Факултета умјетности у Нишу, након мајсторског курса са проф. Геиром Драугсволом, професором са Краљевске данске музичке академије у Копенхагену.

Добитник је награде Факултета умјетности у Нишу студентима који су завршили основне академске студије у најкраћем року са високом просјечном оцјеном 9,90.

 

 

 

Текст: Жељко Лазаревић

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img