spot_img

Brčaci pasoš čekaju više od mjesec dana

Published:

Iako je zakonom predviđen rok do 30 dana, i građani Brčko distrikta BiH na dobijanje pasoša u posljednje vrijeme čekaju više od jednog mjeseca, potvrdila je Majda Mustedanović, šef Pododjeljenja za lična dokumenta brčanske Vlade.

Kako je dodala, Agencija za izdavanje identifikacionih dokumenata evidenciju i razmjenu podataka, obavjestila ih je da će doći do probijanja ovih zakonskih rokova, a vjerovatno zbog činjenice da je bilo kašnjenja u provođenju postupka javne nabavke pasoških knjižica.

“Zakonski rokovi za izdavanje pasoša trenutno se probijaju minimalno. S tim da smo primjetili da u skorijem vremenu imamo čak, i po pojedinim zahtjevima, probijanje koje je do nekih deset dana. To znači da građnin obrađivanje zahtjeva za izdavanje pasoša po redovnom postupku može čekati i do 40 dana”, pojasnila je Mustedanović.

Kako je dodala, građani koji podnose zahtjev za izdavanje putne isprave, upozorajavu se da će zbog određenih poteškoća pasoš možda čekati malo duže, ali i da imaju mogućnost da podnesu zahtjev za izdavanje pasoša u hitnom postupku uz dodatnu taksu od 200 maraka.

Komentari građana koje smo zatekli da predaju zahtjev za izdavanje pasoša, bili su različiti. Neki su predali zahtjev za izdavanje pasoša po hitnom postupku, neki su bez komentara zato što moraju čekati tako dugo, dok opet ima i onih kojima je svejedno koliko čekaju, jer kako su nam rekli, u skorije vrijeme ne planiraju putovati.

Mustedanović je naglasila da očekuju da će se uskoro otkloniti ove poteškoće oko obrađivanja i izdavanja pasoša, te da će se situacija vratiti u zakonsku formu kada je svaki građanin pasoš dobijao u roku od 30 dana.

Dodala je i da trenutno nema povećanja broja zahtjeva za izdavanje pasoša, ali da pretpostavljaju da će, kao i svake godine, do najvećeg povećanja doći tokom ljetnih godišnjih odmora koji su pred nama.

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img