Bratimljenje Brčkog i Magelanga: Potpisano pismo namjere

Proizvodi Indonezije kao što su kafa, palmino ulje, egzotično voće te turizam pružaju mogućnosti boljem ekonomskom povezivanju.

Brčko distrikt BiH i indonezijski grad Magelang potpisali su pismo namjere o bratimljenju i u narednih godinu dana će sprovesti procedure oko bratimljenja kroz svoje institucije, potvrdio je za Fenu šef inspektorata u Vladi Brčko distrikta i direktor Biznis Foruma Brčko distrikta Damir Bulčević, koji je potpisnik dokumenta o bratimljenju.

– Poseban angažman je učinila ambasadorica Indonezije u BiH, Amelija Ahmad Jani, doprinjevši da BiH i Brčko distrikt budu predstavljeni u najboljem svijetlu te da potaknemo saradnju na ekonomskom polju kao i u drugim oblastima, jer Indonezija je tržište od oko 260 miliona stanovnika na kojem se mogu naći naši proizvodi – kaže Bulčević.

Proizvodi Indonezije kao što su kafa, palmino ulje, egzotično voće te turizam pružaju mogućnosti boljem ekonomskom povezivanju.

-Drago mi je da Brčko distrikt BiH prvi grad koji se na ovakav način uvezao sa Indonezijom, te uprkos velikoj prostornoj udaljenosti, svjesni smo da biznis ne poznaje granice, i stoga smatram da će buduća saradnja imati čvrst most koji će spajati ova dva grada i naše dvije zemlje – zaključuje Bulčević.

Delegacija Brčko distrikta je 22. jula boravila u Magelangu gdje su pismo namjere o bratimljenju potpisali ispred Brčko distrikta Damir Bulčević a ispred Magelanga gradonačelnik Sigita Vidyonindita.

Ambasadorica Indonezije u BiH Amelie Ahmad Jani je prilikom potpisivanja pisma namjere o bratimljenju rekla da dva grada imaju sličnosti iako je jedan u Evropi, a drugi u Indoneziji, naglašavajući da u oblasti trgovinske razmjene je prednost što Brčko ima luku.

Bulčević je pozvao predstavnike gradske vlade Magelanga da početkom oktobra prisustvuju 3. poslovnom forumu u Brčkom, što je gradonačelnik Vidyonindita uvrstio u plan poziva.

Kako bi dodatno upoznali industriju malih i srednjih preduzeća (UKM), nakon ceremonije potpisivanja pisma namjere o bratimljenju, delegacija Brčko distrikta je posjetila centar prehrambene industrije Gethuk Trio u Magelangu. Gethuk su slastice sa Jave koje se proizvode iz cassavae (manioka) u kombinaciji sa šećerom, palminim uljem, mlijekom…

Delegacija Brčko distrikta je posjetila budistički hram Borobudura, najveću atrakciju Magelanga, i ponos Indonezije, koji je na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Borobudur je najveći svjetski budistički spomenik, drevno nalazište koje je na listi Sedam svjetskih čuda.

Magelang je jedan od šest najvećih gradova u središnjoj Javi.

Tokom boravka u Indoneziji delegacija Brčkog imala je sastanke sa predstavnicima državne Privredne Komore (Kadin), Indonezijskim udruženjem poslodavaca (APINDO) i Indonezijskim udruženjem za proizvodnju palminog ulja (GAPKI). Razgovarano je o palminom ulju, čaju i kafi, kao izvoznim proizvodima Indonezije.

U tom kontekstu gosti iz Brčkog su u Medanu na Sumatri posjetili državnu plantažu palmi i čaja (PTPN) koja postoji od 1911. godine i jedna je od 14 takvih plantaža u Indoneziji, a zauzima površinu od 175 hiljada hektara s lokacijama u devet okruga. Plantaža u gradu Adolina ima 19 hiljada zaposlenih. Nakon obilaska plantaže posjetili su postrojenja za preradu palminog ulja u fabrici koja godišnje isporuči 650 hiljada tona ulja.

Ambasadorica Indonezije održala je prezentaciju o BiH sa aspekata obrazovanja, kulture i ekonomije, te je govorila o rezultatima dosadašnje saradnje i jačanju odnosa između dvije zemlje.

Julska posjeta Indoneziji rezultat je sastanka na Business to Business događaju u aprilu 2019. u Sarajevu kojeg je organizovala Ambasada Indonezije u BiH.

Naglašavajući značaj saradnje u oblasti obrazovanja, potpisan je u Indoneziji 17. jula Memorandum o razumijevanju između Univerziteta Indonezije i Univerziteta Istočno Sarajevo, te o saradnji u oblasti razmjene studenata između Ekonomskog fakulteta Univerziteta Indonezije i Ekonomskog fakulteta u Brčkom i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Delegacija Distrikta Brčko posjetila u Semarangu, glavnom gradu centralne Jave, Međunarodni aerodrom Ahmad Jani nazvan po imenu generala i nacionalnog heroja Indonezije (otac ambasadorice Amelie Achmad Jani) kojem su u znak sjećanja i poštovanja podignuti spomenici u nekoliko gradova Indonezije, a pored aerodroma u Semarangu, Univerzitet u gradu South Kalimantan nosi njegovo ime. Delegacija Brčko distrikta je u Semerangu posjetila kulturne i turističke destinacije Lavang Sevi i Kota Tua. Zgradu Lavang Sevi su Holanđani gradili između 1904. i 1907. kao sjedište holandske željezničke kompanije East Indies do 1942. Tokom Drugog svjetskog rata zgrada se koristila kao japanski vojni centar.

Ova posjeta je organizovana radi upoznavanja turističkih destinacija i sadržaja za dolazak turista iz BiH.

Delegacija je boravila i na Baliju gdje su u Uluvatu prisustvovali plesu Kecak, koji se temelji na priči o Ramajani i tradicionalno se izvodi u hramovima i selima širom Balija. Posjetili su i Barong na Batu Bulanu, te Muzej umjetnosti Agung Rai i nekoliko drugih turističkih atrakcija poput Tegalalang i zanatskih centara u Ubudu.

Podsjećamo, Brčko kao gradove pobratime već ima Samsun u Turskoj, Sent Luis u SAD-u i Smederevsku Palanku u Srbiji.

 

 

 

 

(fokus.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime