Brano Jovičić optužen da je od više lica tražio i primao novac i usluge

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv službenika Vlade Distrikta Brane Jovičića koja ga u više tačaka tereti za krivična dela primanja poklona i drugih oblika koristi i protivzakonitog posredovanja u postupcima za polaganje ispita za rad u organima uprave.

U fazi prethodnog saslušanja optužnica je u cjelosti potvrđena od strane Osnovnog suda Distrikta pred kojim će Tužilaštvo nastaviti zastupanje još jednog istraženog slučaja korupcije u javnim službama Distrikta.

- Reklama -

Tužilaštvo tereti Jovičića da je u više navrata u svojstvu predsjednika Komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave za kandidate s višom i visokom stručnom spremom, s ciljem da za sebe pribavi korist, iskoristio i prekoračio granice svojih službenih ovlaštenja, te primio novac i druge oblike koristi da u okviru svojih ovlaštenja omogući kandidatima uspješno polaganje tog ispita.

Njemu je takođe stavljeno na teret da je usljed primljene nagrade korištenjem svog službenog položaja posredovao da se učine određene službene radnje u vezi s polaganjem takvog ispita za visoku, višu i srednju stručnu spremu.

Svih pet tačaka optužnice odnose se na period od oktobra 2011. do decembra 2012. godine tokom kojeg je Jovičić, osnovano se sumnja, od samih kandidata, njihovih roditelja ili posrednika zahtijevao i primao poklone u novčanim iznosima od 200 do 1.000 KM, pa čak i usluge poput korištenja aparatmana za ljetovanje na moru.

Kako to proizlazi iz optužnice, on im je u to ime omogućavao polaganje ili prijevremeni izlazak na ispit, te garantovao izlazak na provjeru znanja čak i u slučaju u kojem za to na strani kandidata nisu bili ispunjeni formalni uslovi.

Sudskim potvrđivanjem optužnice potvrđena je osnovana sumnja da je Brano Jovičić kao službena osoba u Distriktu počinio više krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti propisanih tada važećim Krivičnim zakonom Brčko distrikta za koja će mu se istovremeno suditi. Radi se o krivičnim djelima primanja dara i drugih oblika koristi iz člana 374 stava (1), sa zaprijećenom kaznom zatvora od  jedne do 10 godina, te  stava (2) ovog člana, s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

S druge strane, za krivično djelo protivzakonitog posredovanja iz člana 376 stav (1) tog zakona, na koje se djelimično odnose dvije tačke optužnice, Jovičiću može biti izrečena novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do tri godine.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za učinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime