spot_img

Brankica na odmoru

Published:

Nakon šestomjesečnog igranja u Kini u klubu “Tjenđin Bohai Bank”, proslavljena brčanska odbojkašica Brankica Mihajlović, prije nekoliko dana, vratila se u rodno Brčko i uživa u odmoru.

“Sa ekipom iz ovog 15-milionskog grada osvojila sam treće mjesto u šampionatu Kine. Iako su ambicije kluba bile šampionske, nismo uspjeli da se plasiramo u finale plej ofa. Iskreno, trener mi tokom plejofa nije davao dovoljno vremena u igri i to je jedan od razloga što nismo igrali u finalu. Mnogo više vremena u igri sam provodila na početku sezone i zadovoljna sam formom i igrama koje sam pružala”, priča nam primač srpske reprezentacije.

U Kini je doživjela jedno novo sportsko, ali i životno iskustvo. Srela se, kaže, sa jednom sasvim drugačijom sportskom filozofijom.

“Za naše evropske pojmove jutarnji trening je počinjao rano, u 8,30, trajao dva i po sata, a popodnevni je kretao od 14,30 časova i trajao je tri časa. Opravdanje za takav tajming nalaze u večeri koja, po kineskoj tradiciji, počinje već u 17,30 časova. Poslije večere, od 19 časova imali smo redovno gledanje i analizu utakmica narednog protivnika. Moje saigračice su živjele u internatu i one su navikle na taj režim. Vremena za nekakav društveni život, izuzev vikenda, nije bilo”, predstavlja nam, jedan svoj obični radni dan, Brankica.

Po dolasku u Kinu prilagođavanje je bilo malo teže. Susrela se sa drugačijom kuhinjom, jednom posve drugačijom civilizacijom i, za ovdašnje prilike, novom životnom filozofijom.

U toj svojoj “kineskoj epizodi” ipak pamti lijepe trenutke.

“Nedugo poslije dolaska u Kinu, ulazim u lift i zatičem jednog gospodina u 60-tim godinama. Nisam ni zatvorila vrata, a on mi kaže: Vidi ti naše Brankice, naše srebrne olimpijke. Ja, naravno iznenađena, ali i srećna da sa nekim mogu na srpskom da pričam, jer moje saigračice nisu baš vladale engleskim. Bio je to Rajko Toroman, košarkaški trener koji hljeb zarađuje u Tjenđinu”, prepričava nam Brankica jednu od anegdota iz Kine.

U Brčkom će Brankica provesti još jednu nedjelju i odlazi u Švajcarsku u matični klub Volero, koji trenira selektor Terzić gdje će trenirati, bez prava nastupa, do početka priprema za kvalifikacije za svjetsko prvenstvo koje se igraju u Poljskoj.

“Do početka turnira 25. maja želim da budem potpuno spremna za ovaj kvalifikacioni turnir koji je, uz Evropsko prvenstvo, najvažnije ovogodišnje reprezentativno takmičenje. Vjerujem da ćemo nastaviti sa uspjesima iz olimpijske godine”, izrazila je očekivanje primač srpske reprezentacije Brankica Mihajlović.

Nakon Švajcarske, Francuske, Brazila, Južne Koreje, Turske i Kine, želja ove odbojkašice koja je, u svjetskim odbojkaškim krugovima, poznata kao “Djevojka zvana trofej” da joj naredna destinacija bude neka evropska zemlja, po mogućnosti Italija. Hoće li se njene želje ostvariti zavisi od spremnosti klubova i njihovih ambicija.

“Iako je kineska kuhinja veoma specifična, ima zaista vrlo ukusnih jela. Ja sam nastojala i uspijevala da, sa nekin našim djevojkama koje se u Kini školuju ili rade, pronalazim restorane sa evropskom hranom. Iskreno, uželjela sam se mamine kuhinje”, kaže Brankica.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img