spot_img
spot_img

БОРС Брчко: Казна за Османовића доказ да је правда спора, али достижна

spot_img
spot_img

Брчанска Борачка организација Републике Српске данас се обратила јавности саопштењем поводом недавне пресуде Осману Османовићу.

Ово саопштење преносимо у цјелости, без измјена:

Јавни иступи неколицине званичника из реда бошњачких удружења проистеклих из ратних дешавања 1992-1995. године, а у поводу пресуде Осману Османовићу за почињене ратне злочине над српским цивилима са подручја Буквика током 1992. године, неуспио су покушај показивања наводне солидарности са пресуђеним злочинцем.

О почињеном злочину свједоче чињенице, а не жеља појединаца да неаргументованом виком прикрију истину о недјелима за која вјероватно сносе дио одговорности.

Истина је да је након напада на више српских села на буквичком платоу у септембру 1992. године убијено 69 лица српске националности међу којима је значајан број старијих и немоћних мушкараца и жена.

Истина је да посмртни остаци неколицине убијених ни након 25 година од краја рата још нису пронађени.

Истина је да је након напада око 2.500 Срба са тог простора одведено у логоре, њихове куће и помоћни објекти, као и више привредних јединица, потпуно опљачкани, а касније уништени.

Истина је да су бројни цивили мучени, а жене сексуално злостављане.

Истина је да о тим злочинима постоје бројна свједочења.

Истина је да ни једна особа српске националности иза ратне линије сукоба у јужном дијелу предратне брчанске општине под контролом бошњачких јединица, а која је до 1992. године живјела на тим просторима, тамо није дочекала крај рата 1995. године. Истина је да су због злочина над српским цивилима и војницима у Буквику, судови у Брчком и Сарајеву донијели више пресуда.

Сваки злочин па и овај који је почињен над Србима из Буквика, заслужује примјерену казну. Правда је понекад спора, али је на срећу жртава и њихових породица и достижна. То показује и казна за Османа Османовића.

Због тога је лицемјерно пресуде против једних поздрављати, а кад су за почињени злочин пресуђени неки други, њихово наводно „јунаштво и невиност“ величати.

Удружење ветерана борачке организације
Републике Српске – Брчко

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img