Boračkoj populaciji u Brčkom 1,2 miliona KM za stanove

Programom raspodjele novčane pomoći za stambeno zbrinjavanje, porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u Brčko distriktu stavljeno je na raspolaganje 600.000 KM, a isti iznos biće dodijeljen demobilisanim borcima i porodicama umrlog demobilisanog borca.

Nakon nedavne odluke Vlade Brčko distrikta o odobravanju ova dva programa raspisani su javni pozivi, a šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu pri Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge u Vladi distrikta Senad Bešić kaže da će raspodjela novca biti završena do kraja godine.

Riječ je o novcu koji je planiran ovogodišnjim budžetom Brčko distrikta i koji se svake godine u istom iznosu odobrava za stambeno zbrinjavanje ove populacije.

– Svakom od udruženja porodica poginulih boraca i udruženja ratnih vojnih invalida sa ovih prostora iz reda 3 konstitutivna naroda pripada iznos od po 100.000 KM i biće realizovan u skladu s kriterijumima i programom o raspodjeli do isteka 2019. godine – rekao je Bešić.

Proporcionalno će na udruženja iz sva tri konstitutivna naroda biti raspoređeno i 600.000 KM za stambeno zbrinjavanje demobilisanih boraca i porodica umrlog demobilisanog borca u iznosu od po 200.000 KM.

– U javnom pozivu su navedeni opšti i posebni kriterijumi, koji moraju biti ispunjeni kako bi se ostvarilo pravo na korišćenje ovih sredstava – rekao je Bešić.

Istakao je da, u skladu s utvrđenim kriterijumima, komisija neće razmatrati zahtjeve lica iz kategorije demobilisanih boraca koja su proteklih godina već dobila novac po programima za rješavanje stambenih potreba i pozvao ih da ne podnose zahtjeve na javni poziv.

Izdvajanje novca za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida je obaveza koja proizilazi iz Zakona o posebnim pravima boraca i RVI, dok se novac za demobilisane borce obezbjeđuje prema posebnom programu Vlade.

Stiglo više od 1.000 zahtjeva

Na javne pozive za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih borca, RVI i demobilisanih boraca stigne više od 1.000 zahtjeva, dok se na javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći demobilisanim borcima i porodicama umrlih demobilisanih boraca javi više od 2.000 ljudi.

Za ovu namjenu takođe je izdvojeno 600.000 KM, od čega je utrošeno 550.000 KM. Jednokratna novčana pomoć iznosila je 225 KM za nezaposlene i 300 KM za bolesne demobilisane borce.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime