spot_img
spot_img

Борачкој популацији у Брчком 1,2 милиона КМ за станове

spot_img
spot_img
spot_img

Програмом расподјеле новчане помоћи за стамбено збрињавање, породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида у Брчко дистрикту стављено је на располагање 600.000 КМ, а исти износ биће додијељен демобилисаним борцима и породицама умрлог демобилисаног борца.

Након недавне одлуке Владе Брчко дистрикта о одобравању ова два програма расписани су јавни позиви, а шеф Службе за борачко-инвалидску заштиту при Одјељењу за здравство и остале услуге у Влади дистрикта Сенад Бешић каже да ће расподјела новца бити завршена до краја године.

Ријеч је о новцу који је планиран овогодишњим буџетом Брчко дистрикта и који се сваке године у истом износу одобрава за стамбено збрињавање ове популације.

– Сваком од удружења породица погинулих бораца и удружења ратних војних инвалида са ових простора из реда 3 конститутивна народа припада износ од по 100.000 КМ и биће реализован у складу с критеријумима и програмом о расподјели до истека 2019. године – рекао је Бешић.

Пропорционално ће на удружења из сва три конститутивна народа бити распоређено и 600.000 КМ за стамбено збрињавање демобилисаних бораца и породица умрлог демобилисаног борца у износу од по 200.000 КМ.

– У јавном позиву су наведени општи и посебни критеријуми, који морају бити испуњени како би се остварило право на коришћење ових средстава – рекао је Бешић.

Истакао је да, у складу с утврђеним критеријумима, комисија неће разматрати захтјеве лица из категорије демобилисаних бораца која су протеклих година већ добила новац по програмима за рјешавање стамбених потреба и позвао их да не подносе захтјеве на јавни позив.

Издвајање новца за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида је обавеза која произилази из Закона о посебним правима бораца и РВИ, док се новац за демобилисане борце обезбјеђује према посебном програму Владе.

Стигло више од 1.000 захтјева

На јавне позиве за стамбено збрињавање породица погинулих борца, РВИ и демобилисаних бораца стигне више од 1.000 захтјева, док се на јавни позив за додјелу једнократне новчане помоћи демобилисаним борцима и породицама умрлих демобилисаних бораца јави више од 2.000 људи.

За ову намјену такође је издвојено 600.000 КМ, од чега је утрошено 550.000 КМ. Једнократна новчана помоћ износила је 225 КМ за незапослене и 300 КМ за болесне демобилисане борце.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img