spot_img
spot_img

Болница Брчко: У прошлој години прегледан сваки пети становник

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Медицинари у Брчком прошле, и почетком ове године, грчевито се боре против вируса корона.

Многи су и сами били изоловани или позитивни, па обољелим нису могли бити од помоћи.

У јавном здравству прошле године прегледан је сваки пети становник Брчког, а 850 их је боловало од вируса.

Живот је изгубило 116 пацијената.

Талас короне у Брчком захуктао се у априлу и мају, када су чак и сами медицински тимови били десетковани. У једном моменту, кажу, нису могли одговорити потребама пацијената, јер су и сами били изоловани или заражени.

– Температура, главобоља, болови у мишићима, то је трајало неких 24 сата, послије тога је било нешто мало болова у мишићима, костима. Укупно седам дана сам био болестан, међутим тест је био дуже позитиван, тако да се нисам могао одмах вратити рад – каже др Буљубашић.

Ситуација је брзо побољшана. 16 тимова наставило је даноноћни рад у амбулантама, а мобилне екипе имале су око двије хиљаде интервенција ван установа.

– У амбулантама које су радиле с ковид- позитивним и сумњивим пацијентима прегледали су око 15 хиљада пацијената, од чега је 8.510 људи прошло кроз те амбуланте – појашњава Боро Ђулабић, директор Примарне заштите.

Од тога се у Болници, због средње тешког и тешког стања, нашло скоро хиљаду обољелих, а 116 их је до сада преминуло.

– Остварена су у току прошле године 6.304 болничка дана и то је за здравствени систем значајан посао. Требало је обезбиједити простор и кадрове и лијекове и кисеоник, и све остало да то функционише – прича др Душан Стокић, директор Опште болнице, Брчко.

Брчанско јавно здравство је самостално у БиХ, и то га још више чини рањивим, посебно у вријеме пандемије, чијем искорјењивању су подредили све своје капацитете, који често, нису довољни.

– Наша специфичност у Брчком је да се ненаслањамо ни на један клинички центар, нисмо дио ни једног веће здравственог система – закључује Стокић.

У Јавном здравству очекују набавку одговарајућих фрижидера за чување вакцина против ковида.

Још се не зна које вакцине, и од којег произвођача, ће бити набављане. То је у надлежности, кажу, нове владе, која је јуче изабрана.

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img