Boderište: Svečano otvorena prva samoodrživa vodenica

U Mjesnoj zajednici Boderište kod Brčkog danas je svečano otvorena novoizgrađena vodenica koju je, kroz projekat “Vodenica kao obnovljivi izvor energije” udruženja “Posavina bez mina”, finansirala Ambasada Republike Češke.

Ambasada Češke donirala je opremu u vrijednosti od oko 26.000 KM, a radi se o prvoj samoodrživoj vodenici na ovim prostorima, koja energiju u potpunosti dobija iz održivih izvora.

Svjetlana Pavlović, predsjednica udruženja “Posavina bez mina” kaže kako je ovo projekat koji upotpunosti uključuje elemente takozvanog zelenog biznisa.

“Ovaj projekat baziran je na dvije stvari, to je upravljanje deminiranim zemljištem i obnovljivi izvori energije, što sve zajedno čini zeleni biznis”, kaže Pavlovićeva.

Ona je dodala da je glavni cilj ovog projekta podići svijest i nivo znanja o obnovljivim izvorima energije, koji su sasvim izvjesno budućnost.

“Druga važan faktor je turizam, ovdje ima dosta dijaspore, ovo je prvorazredna atrakcija za sve one koji nisu nikada vidjeli vodenicu, i kad u to uključimo trend zdrave hrane, zdravog života, domaća pšenica, kukuruz… Sigurni smo da je ovaj projekat pravi pogodak”, kaže Pavlović.

Hibridni sistema hidro i solarne energije čini ovu vodenicu potpuno samoodrživom, a višak energije će se koristiti za navodnjavanje njiva u sušnim periodima.

Vodenica će pomoći i regulaciju vodotoka Zovičice, koja često plavila. Sada se, uspostavljanjem brane može kontrolisati taj dotok vode, čime će se izbjeći poplave.

Ovu vodenicu su, inače, mještani Boderišta dobrovoljnim prilozima i radnim akcijama počeli graditi još 2012. fgodine. Prva vodenica sagrađena na tom mjestu sagrađena je, po pričama starijih, još 1890. godine.

“Planirano je da vodenica bude turistička atrakcija, ali ko god želi može doći i samljeti brašno, potpuno prirodno”, rekao je predsjednik MZ Boderište Slavko Blažević.

On dodaje da je u planu i izgradnja izletišta za djecu i drugih turističkih atrakcija.

Jakub Skalnik, amabasador Republike Češke u BiH istakao je da je ova država podržala brojne projekte širom BiH koja je jedna od šest zemalja koje su prioriteti za razvojnu saradnju.

Inače, Ambasada Češke kroz brojne projekte i BiH uložila je oko 3,5 miliona evra.

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime