spot_img
spot_img

Blokadom puta mještani Rašljana izrazili nezadovoljstvo zbog najavljene eksploatacije drvnih sortimenata

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Na ovaj način onemogućili su najavljeni izvoz trupaca zbog mogućeg devastiranja jedine saobraćajnice koja povezuje ovo selo sa ostalim mjestima u južnom dijelu Distrikta.

U okviru potpisanog sporazuma Vlade Brčko distrikta BiH sa preduzećem “Šume TK” o korištenju i održavanju puteva na području Distrikta u ponedjeljak je trebala započeti eksploatacija drvnih trupaca iz Rašljana, te mehanizacijom transportovana dalje prema Brčko distriktu.

Shodno tome, mještani mjesne zajednice Rašljani jučer su izrazili nezadovoljstvo blokadom puta na ulazu u selo, čime su onemogućili najavljeni izvoz trupaca zbog mogućeg devastiranja jedine saobraćajnice koja povezuje ovo selo sa ostalim mjestima u južnom dijelu Distrikta.

“Izražavamo nezadovoljstvo jer ovo je jedini put koji povezuje naše selo sa ostatkom grada, a koji je ionako već opterećen postojećim saobraćajem, te se bojimo da će mehanizacija koja će izvoziti drvne trupce dodatno uništiti ovu saobraćajnicu koju svakodnevno koristimo i koja nam je jedina poveznica sa susjednom Maočom”, rekao je Mujo Šabanović, predsjednik mjesne zajednice, te dodao da je ova saobraćajnica široka svega četiri metra i da ne ispunjava uslove za najavljeni transport jer bi došlo do lomljenja asfalta.

Prema njegovim riječima pomenutom saobraćajnicom svakodnevno se kreću mještani Rašljana i djeca idu u seosku školu, zbog čega će biti izložena opasnosti, s obzirom da se radi o kamionima sa prikolicama koji će uveliko napraviti pritisak na odvijanje postojećeg saobraćaja.

“Zahtjevamo od nadležnih institucija da ovaj problem riješe u što kraćem roku i pokažu empatiju prema nama i da nas zaštite”, dodao je Šabanović.

Bahrija Kovačević, mještanin Rašljana i jedan od nezadovoljnih građana istakao je da isječene balvane izvlače riječnim koritom do mjesta utovara, zbog čega dolazi do zamućivanja rijeke koju koriste mještani ovog sela za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta i napajanje stoke.

“Oko 30 posto naših mještana nema vodu za piće i poražavajuće je da nam ovaj prirodni resurs koji nam je neophodan bude uništen na ovaj način”, kazao je Kovačević.

Nezadoljne građane Rašljana posjetili su i nadležni iz Podododjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, te saslušali njihove probleme i podsjetili na potpisani sporazum brčanske Vlade i preduzeća “Šume TK” o održavanju nekategorisanih puteva koji se koriste za izvod drvnih sortimenata.

“Imamo koordinaciono tijelo sastavljeno od predstavnika JP “Putevi Brčko”, Odjeljenja za javne poslove i Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu kojima ćemo prenijeti zahtjeve mještana, a sporazum je definisan tako da se svi problemi i nesuglasice rješavaju sporazumno”, rekla je Ljiljana Zenunović, šefica Pododjeljenja za šumarstvo i vodoprivredu, te dodala da će sa ovim problemom biti upoznati i svi nadležni u Vladi Brčko distrikta.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img