Bliži se kraj krize u pravosuđu: Advokatura ipak izuzeta iz fiskalizacije?

Kao odgovor na probleme u funkcionisanju pravosuđa, a u kontekstu obustave rada advokata iz advokatskih komora Republike Srpske i Federacije BiH pred institucijama Brčko distrikta BiH danas je na sjednici Vlade predstavljena Informacija o radu pravosuđa Brčko distrikta BiH.

„Predstavnik Pravosudne komisije iznio je podatke o broju ročišta koja su odgođena zbog nemogućnosti obezbjeđivanja pravne pomoći u sudskim postupcima. Podatak je da je preko 200 ročišta do sada u takvom statusu, što je naročito kritično jer postoji obavezna odbrana, a nju nije moguće obezbijediti. Naravno da obustava rada nije način da se rješavaju neka otvorena pitanja, ali smo mi danas pokušali da odgovorimo na ovaj problem i da krenemo u pravcu njegovog rješavanja“, istakao je Milić.

Gradonačelnik je naglasio da je zaključkom Vlade deklarisana namjera da se kroz donošenje posebnog pravilnika na osnovu Zakona o fiskalizaciji krene u proceduru utvrđivanja djelatnosti koje bi mogle biti dodatno izuzete iz procesa fiskalizacije.

„U ovom momentu najčešće se pominje advokatska djelatnost. Da li ćemo mi u procesu donošenja ovog pravilnika obuhvatiti i neke druge djelatnosti stvar je naše procjene i analize iskustava koja ćemo imati u međuvremenu u procesu fiskalizacije. Napominjem da razlozi za eventualni izuzetak advokatske djelatnosti iz procesa fiskalizacije nisu socijalne prirode. Postoji potreba i za takvim izuzecima, ali se ovdje radi o razlozima povjerljivosti, koja bi se narušila između klijenata i advokata. Mi smo danas deklarisali svoje opredjeljenje da, u slučaju da bude donesen takav pravilnik, Direkcija za finansije, odnosno Poreska uprava mora obezbijediti adekvatan supstitut za fiskalizaciju koji će se ticati efikasne kontrole gotovinskog plaćanja“, pojasnio je Milić.

On je zaključio da je Vlada na ovaj način pokazala želju da pokuša doći do dogovora sa članovima advokatskih komora.

„Nadam se da ćemo i sa njihove strane imati razumijevanja i da će u toku postupka procedure donošenja pravilnika advokatske komore razmotriti stav Vlade i eventualno smanjiti intenzitet obustave rada na prostoru Brčko distrikta BiH kako bismo pokazali spremnost da idemo u pravcu dogovora i omogućili angažman advokata u onim sudskim postupcima gdje je to neophodno“, dodao je Milić.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime