Bimal-Jedinstvo i Mladost u nemilosti Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine?!

Novonastala situacija na globalnom nivou, prema nezvaničnim informacijama, poslužila je nekolicini članova Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine da pokušaju nanijeti štetu brčanskim odbojkaškim klubovima.

Koji je razlog vidnog ispoljavanja animoziteta prema suverenim vladarima domaće odbojke? Ko želi srušiti dinastije? Sportal.ba donosi osvrt na pomenutu situaciju…

- Reklama -

Proglašenjem globalne pandemije virusa COVID-19, bilo je jasno da će i svijet sporta pretrpiti radikalne promjene. Mnoštvo takmičenja i dalje čeka na konačan rasplet. U identičnoj situaciji nalazi se i odbojkaško prvenstvo naše zemlje, u obje konkurencije. Klubovi su već odavno otkazali trenažne procese te svoje članove razriješili proceduralnih obaveza. S obzirom na epidemiološku situaciju, neizvjestan je nastavak samog takmičenja u bližoj budućnosti.

Iz određenih izvora saznajemo da su takvu situaciju, pojedini članovi Upravnog odbora OS BIH, pokušali iskoristiti te na inicijativu predsjednika saveza, gospodina Alije Fatića, prekinuti prvenstvo te šampionima proglasiti ekipu Kaknja 78 u muškoj, odnosno ekipu Gacka u ženskoj konkurenciji, iako su do sada odigrana samo dva kola, od projektovanih deset mečeva mini-lige za prvaka. (Bimal-Jedinstvo i Mladost čak imaju utakmicu manje). Prijedlog nije prihvaćen od strane članova UOOS BIH iz Republike Srpske te je pokušaj “nasilnog” svrgavanja brčanskih klubova sa trona, propao.

Kako saznajemo iz izvora bliskih brčanskim odbojkaškim klubovima, gospodin Alija Fatić se rukovodio tezom da su Savezi u Hrvatskoj i Sloveniji proglasili šampione u svojim prvenstvima, iako su ti klubovi uporedo igrali domaće prvenstvo i MEVZA ligu. Srbija i Austrija su kompletirale više od 75% utakmica ali se čekaju dodatne smjernice CEV-a. CEV je najavio nastavak evropskih takmičenja u drugoj polovini juna. Vremena za igranje ima. Međutim, pojedinci žele da dobiju bitke van mjesta predviđenog za sportsku borbu. Van terena…

Ljubitelji odbojke u Brčkom, predvođeni samim odbojkaškim akterima, vidno su razočarani statusom koji uživaju brčanskim klubovi među čelnim ljudima Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Kao perjanice bosanskohercegovačke odbojke, Bimal-Jedinstvo sa 13 titula nacionalnog prvaka, te Mladost kao petorostruki uzastopni osvajač domaćeg šampionata, sasvim sigurno zaslužuju povoljniji status za uživanje. Pomenute ekipe najviše su doprinijele rejtingu u evropskoj odbojci. Svojim zaslugama, u našoj državi ugostili su nekolicinu istaknutih odbojkaških klubova ali i velikih imena iz svijeta odbojke.

Da li su pojedinci zaboravili i činjenicu da su Brčko distrikt i brčanski klubovi već mnoštvo godina unazad redovni organizatori i učesnici najvažnijih odbojkaških događaja u BiH. Nije dovoljan ni izuzetno veliki broj pojedinaca u svim selekcijama reprezentacije Bosne i Hercegovine. Javna tajna je da se pojedinci iz saveza žele osvetiti igračicama Bimal-Jedinstva za neuspjeh u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Istina je da igračice višestrukog prvaka BiH nisu učestvovale u pomenutim kvalifikacijama kada nije izobren odlazak na evropsku smotru ali činjenica je da igračice iz Brčkog, do tada nisu imale prostora za igru kod selektora Gorana Nešića. Mnogo puta, preovladali su razni faktori koji baš i nemaju veze sa odbojkaškim kvalitetom. Hoćete potvrdu? Reprezentacija Bosne i Hercegovine već dugo ne zna za slast učešća na završnim smotrama.. Da li je vrhunac maćehinskog odnosa gospodina Alije Fatića, Odluka Disciplinskog sudije OS BIH, da se novčano kazne igračice Bimal-Jedinstva. Kazna je zahtijevala i suspenziju sa dvije prvenstvene utakmice. Napravljen je presedan, narušena su ljudska prava te direktna umješanost u odluku odbojkašica o budućem nastupu za nacionalni tim. Dodati tome i činjenicu o dvostrukim aršinima. Kada je riječ o kaznama, gospodin Fatić još nije okajao grijehove o falsifikovanim računima u Federalnom savezu, zbog čega je pravosudno osuđen na zatvorsku kaznu.

Iz tog ugla, posebno čudi tretman prema Odbojkaškom klubu Mladost iz Brčkog. Odbojkaši Mladosti redovno su se odazivali pozivima selektora muške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Momci iz Brčkog na adekvatan način su uvijek branili boje naše države. Sportski i dostojanstveno. I ponovo su oni na gubitku. Ili je trebalo da budu. Uprkos i ponovoljenom uspjehu na evropskoj sceni. Ponovljen istorisjki uspjeh za klupsku odbojku, igrala se osmina finala CEV kupa u Brčkom.

Zaboravlja se i pomoć Vlade Brčko distrikta, koja je uvijek nesebično pomagala savezu, odobravala sredstva i organizovala okupljanja reprezentacije u obje konkurencije, neposredno pred velika takmičenja. O višegodišnjim sredstvima za organizaciju Kupa BiH da ne trošimo riječi. Da li će se ponovo tražiti bezobzirna pomoć od grada odbojke? Sa ovakvim odnosom prema istaknutim amabsadorima Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta, veoma teško. Neizvodivo.

Evidentan paradoks predstavlja i činjenica da je Upravni odbor Odbojkaškog saveza Federacije BiH prekinuo sva takmičenja u Federaciji ali će se baraž mečevi za popunu Premijer lige BiH, ipak igrati u junu.

Da li će Bimal-Jedinstvo i Mladost dobiti priliku da još jednom pokažu da su čari odbojke i dalje najimpersivnije u Brčkom? Jer neke pobjede van terena, mnogo manje vrijede od časnih poraza na parketu.

 

 

 

 

(sportal.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime