spot_img
spot_img

Bez zamjene portalnih dizalica brčanska Luka ne može funkcionisati

spot_img
spot_img

JP Luka Brčko je 2016. godinu privelo kraju poprilično uspješno. Pretovareno je ukupno 161.000 tona različitih roba. 2017. godina je doduše negativno započela ali se iz preduzeća nadaju da će realizacijom različitih projekata to preći na pozitivnu stranu tabele.

Nizak vodostaj Save od -3,5 metara uz ledene plohe koje su zbog niskih temperatura stvarane na rijeci samo su jedan od razloga slabog pretovara roba s početka godine. Zastarjela oprema također im ne ide na ruku. Zato Luka Brčko planira i nabavku manipulativnog vozila za pretovar kontejnera što može značajno utjecati na rad i poslovanje Luke u ovoj godini. Pored toga planirana je realizacija četiri projekta. Jedan od njih je nabavka veće portalne dizalice.

“S obzirom da su naše portalne dizalice proizvedene 1965. i 1966. godine ni sam proizvođač više nije obavezan da isporučuje rezervne dijelove. Te iste dizalice su pretovarnog kapaciteta pet i šest tona a nabavkom veće dizalice kapaciteta 16 tona i više u mogućnosti smo da pretovaramo i veće pojedinačne terete”, kazao je Alija Osmanbašić, v.d. direktora JP Luka Brčko.

Sadašnje dizalice, stare oko 50 godina, su u takvom stanju da svakog trenutka mogu prestati sa radom zbog čega bi Luka bila prinuđena plaćati penale svojim komitentima zbog neizvršenih poslova definisanih ugovorom. Osim toga, u stanju u kakvom jesu, dizalice se svake godine remontiraju na šta se potroši oko 50.000 maraka. Njihovom zamjenom riješio bi se veliki problem i uz dodatne projekte poboljšao rad brčanske Luke.

“U tu fazu su uključena četiri projekta. Glavni projekat industrijskog kolosijeka željeznička stanica Brčko Novo, Brčko sa rekonstrukcijom priključaka za industriju i glavni projekat uklapanja željezničke pruge krak za Luku Brčko na kolosijeku na dijelu kranske staze uz obalu rijeke Save. Pored toga imamo rekonstrukciju prilaznog puta od Bijeljenske ceste ka Luci Brčko i manipulativni plato sa odvodnjom oborinskih voda”, kazao je Osmanbašić.

Da bi se sve to uradilo potrebna je saglasnost lokalne Vlade i Skupstine. Inace, Luka je u prošloj godini izvršila pretovar 161.000 tona različitih roba a trenutno je njen najveći komitent Soda-so Lukavac.

“Upravo ovih dana potpisujemo sa njima ugovor o pretovaru minimalno 120.000 tona”, kazao je Osmanbašić.

Pored pretovarnih djelatnosti Luka Brčko vrši i usluge iznajmljivanja skladišnog prostora te i u tom pogledu stoje na raspolaganju privrednim subjektima. Također imaju 15 slobodnih kancelarija koje isto tako mogu biti iznajmljene.

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img