Bez vode i mještani Vučilovca

Stanovnici naselja Vučilovac kod Brčkog već sedam dana nemaju vodu.

Problem je, kako u ime Upravnog odbora mjesne zajednice kaže Nenad Kitić, u lošoj vodovodnoj mreži, na čijoj se rekonstrukciji uradilo tek 30 posto posla.

Trenutno su u funkciji dva arterca, od kojih je jedan ispravan, tako da sa svakim toplijim periodom dolazi do nestašice vode. On napominje da su mještani voljni postati potrošači brčanske fabrike vode, ali da nema političke volje za to.

Podsjetimo, poslije poplava iz 2014. godine, u Vučilovcu su postavljene površinske cijevi kao alternativa privremenom vodovodu, koje vodom i danas snabdijevaju sve mještane. Prema Kitićevim navodima niko se, posebno zadnjih dana, ne interesuje za proces završetka cijele vodovodne mreže.

“Mjesna zajednica ima deset farmi, koje treba snabdijeti vodom, a da ne pominjemo potrebe stanovnika. Trenutno koristimo stare atrerce, pa i kad vode ima ona je lošeg kvaliteta”, ističe Kitić, te dodaje da je sve dobro dok narod ne počne obolijevati.

Iako su mještani Vučilovca voljni postati platiše JP Komunalnog, ono zasada nema nadležnost nad tamošnjim postojećim vodovodom.

Na naše pitanje koliko bi uz akumulirana sredstva iz ranijeg perioda bilo potrebno još novaca za završetak cjelokupne vodovodne mreže, Kitić kaže najmanje još 400.000 maraka.

Mjesna zajednica Vučilovac trenutno broji oko 200 stanovnika, od kojih najmanje polovina od toga kontinuirano ima problem sa slabim pritiskom vode.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime