Besplatna mamografija za 100 žena u Brčkom

Uz pomoć mobilnog mamografa u Brčkom će danas i sutra biti pregledano ukupno 100 žena.

Ramiza Musić, predsjdnik Udruženja „Brčansko srce“ rekla je da se oko 40 žena za pregled prijavilo putem telefona dok su preostale žene dobile mogućnost za pregled na predlog više udruženja žena, piše Srpskainfo.

– Ovo je projekat za svaku pohvalu. Našim aktivnostima uspjle smo podići svest žena o neophodnosti mamogrfskih pregleda dojke zbog čega se sada malo duže čeka na pregled u bolnici. Ovih stotinu žena koje će biti pregledane danas i sutra neće morati čekati dva ili tri meseca – rekla je Musićeva.

- Reklama -

Prošle godine na isti način u Brčkom je pregledano 107 žena.

– Otkriven je jedan karcinom. Žena je dobro, operisana je. Deset žena moralo je nakon mesec dana na ultrazvučni ili pregled magnetom – rekla je Musićeva izražavajući nadu da među ženama koje će danas i sutra raditi mamografiju neće biti obolelih.

Prema podacima Udruženja „Brčansko srce“ od krcinoma dojke godišnje oboli 30 do 35 žena, a podaci zdravstvenih ustanova govore o porastu obolelih žena i godišnjoj cifri od 40 slučajeva karcinoma dojke.

– Od 2005. godine svake godine radim mamografski pregled i savetujem svim ženama da to urade jer je karcinom dojke izlečiv kada se otkrije na vreme – rekla je Nizama Denić.

Mamografski pregled organizovalo je Udruženje „Brčansko srce“ u saradnji sa Udruženjem „Think Pink – Zajedno smo jedno“, a uz podršku Udruženja zdravstvenih tehničara „Medicinar“ Brčko.

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti organizovanih u okviru projekta „Dani zdravlja“. Već su o organizovane akcije merenja šećera u krvi, krvnog pritiska, a najavljene su i akcije na promociji zdravog način života.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime