spot_img

Бесплатна мамографија за 100 жена у Брчком

Published:

- Advertisement -

Уз помоћ мобилног мамографа у Брчком ће данас и сутра бити прегледано укупно 100 жена.

Рамиза Мусић, предсјдник Удружења „Брчанско срце“ рекла је да се око 40 жена за преглед пријавило путем телефона док су преостале жене добиле могућност за преглед на предлог више удружења жена, пише Српскаинфо.

– Ово је пројекат за сваку похвалу. Нашим активностима успјле смо подићи свест жена о неопходности мамогрфских прегледа дојке због чега се сада мало дуже чека на преглед у болници. Ових стотину жена које ће бити прегледане данас и сутра неће морати чекати два или три месеца – рекла је Мусићева.

Прошле године на исти начин у Брчком је прегледано 107 жена.

– Откривен је један карцином. Жена је добро, оперисана је. Десет жена морало је након месец дана на ултразвучни или преглед магнетом – рекла је Мусићева изражавајући наду да међу женама које ће данас и сутра радити мамографију неће бити оболелих.

Према подацима Удружења „Брчанско срце“ од крцинома дојке годишње оболи 30 до 35 жена, а подаци здравствених установа говоре о порасту оболелих жена и годишњој цифри од 40 случајева карцинома дојке.

– Од 2005. године сваке године радим мамографски преглед и саветујем свим женама да то ураде јер је карцином дојке излечив када се открије на време – рекла је Низама Денић.

Мамографски преглед организовало је Удружење „Брчанско срце“ у сарадњи са Удружењем „Think Pink – Заједно смо једно“, а уз подршку Удружења здравствених техничара „Медицинар“ Брчко.

Ово је само једна у низу активности организованих у оквиру пројекта „Дани здравља“. Већ су о организоване акције мерења шећера у крви, крвног притиска, а најављене су и акције на промоцији здравог начин живота.

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img