spot_img
spot_img

„Beba više“ uputila inicijativu za izjednačavanje prava muškaraca i žena u postupcima asistirane oplodnje

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Komisija za zaštitu ljudskih prava Skupštine Brčko distrikta razmatrala je danas inicijativu Udruženja građana Centar za podršku u zajednici „Beba više“ za izmjenu odluke o finansiranju projekta asistirane oplodnje.

Koordinator Udruženja građana Centar za podršku u zajednici „Beba više“ Željko Lazarević rekao je da je riječ o izjednačavanju prava muškarca i žene u postupku biomedicinski potpomognute oplodnje i kod liječenja neplodnosti, jer aktuelni pravilnik poznaje samo ženu kao nosioca tih prava.

Lazarević je istakao da kod liječenja muškog steriliteta, koji je u porastu, troškove hirurških tretmana ne pokriva Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta kao ni troškove nabavke lijekova koji se koriste u liječenju muškog steriliteta.

On je naveo da je njihov zahtjev bio taj da Fond zdravstvenog osiguranja pokriva ove troškove, ali i troškove zamrzavanja genetskog materijala onkoloških pacijenta.

Predsjedavajuća skupštinske Komisije za zaštitu ljudskih prava Milijana Simić rekla je da su ovo stvarni predlozi ljudi koji se žele ostvariti kao roditelji te da će Komisija uvažiti predloge Udruženja „Beba više“ i uputiti ih Fondu zdravstvenog osiguranja i Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, te da će dobijena mišljenja uputiti u skupštinsku proceduru.

„Na ovaj način Fond zdravstvenog osiguranja može imati uštede i ako postoji neki dio finansijskih implikacija što se tiče zamrzavanja reproduktivnog materijala to Brčko distrikt može i mora omogućiti“, istakla je Simićeva.

Korisnici Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta trenutno imaju prava na pet pokušaja vantjelesne oplodnje s tim da je gornja starosna granica za žene četrdeset pet godina.

Troškove prvog pokušaja vantjelesne oplodnje snosi Fond zdravstvenog osiguranja Distrikta do 6.000 KM, a svaki naredni do 5.000 KM.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img