Beba više: Trudnice i porodilje u humanoj razmjeni podrške

Članice grupe „Škola za trudnice“ brčanskog Udruženja „Beba više“ danas su posjetile porodicu Admire Zlotrg, te joj uručile vrijednu donaciiju. Admira živi sa mužem koji boluje od cerebralne paralize.

Majka je dvoje maloljetne djece a od primanja imaju samo socijalnu pomoć i dječiji doplatak na jedno dijete.

„Obzirom da ni suprug ni ja ne radimo, ovakav vid pomoći nam zaista mnogo znači“ poručila je Admira zahvaljujući se ženama koje su i pokrenule akciju.

Pomoć u vidu prehrambenih i higijenskih namirnica, te iznos od 240 KM prikupile su i uručile žene okupljene u Školi za trudnice Uduženja „Beba više“.

“Inicijativa je potekla od naše mlade mame, Sandre Jovičić Ikanović koja od ranije poznaje i podržava pomenutu porodicu. Većina naših žena, brzo se odazvala akciji te smo prikupile ovu simboličnu jednokratnu pomoć. Ideja je da kroz naše djelovanje u zatvorenoj grupi Škole za trudnice, razmjenjujemo i podržavamo jedni druge. Ne samo u segmentu psiho-fizičke pripreme za porođaj, već da naše djelovanje nastavimo i dalje kroz razmjene informacija ali i potrepština za bebe i djecu. Mnoge porodice imaju kolica, krevetac, odjeću i obuću koju mališani brzo prerastu. Cilj nam je da te stvari razmjenjujemo kako bismo pomogli i onim porodicama koje su slabijeg imovinskog stanja”, rekla je Željka Jovanović, sekretar Udruženja Beba više i koordinator Škole za trudnice u Brčkom.

Škola za trudnice, koju u Brčkom vodi licencirani prenatalni instruktor Ana Tikveša, zahvaljujući privrednicima i pojedincima uspješno postoji i radi već godinu dana. U novonastaloj situaciji, nedavno su uz podršku predsjednika Skupštine Distrikta nastavili sa radom na on line platformi a iz njihove komunikacije, proistekla je i današnja akcija.

Iz Beba više naglašavaju da nevezano za današnju akciju, izražavaju zahvalnost i prema partnerskoj organizaciji O.C. Vermont, koja je od početka pandemije COVID-19 podjelila više stotina paketa ugroženom stanovništvu na području Distrikta, stavljajući akcenat na višečlane porodice i marginalizovane grupe građana. U obraćanju svojim donatorima, nisu zanemarili ni trudnice i porodilje, kojima su takođe uručivali pakete sa pelenama i potrepštinama za novorođenčad.

Ukoliko se želite pridružiti nekoj od akcija koje sprovodi udruženje Beba više možete pisati na mail adresu bebavisebrcko@gmail.com ili kontaktirati udruženje putem stranice facebook.com/bebavise.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime